Ugandas kerkis ebolasurmade arv neljani

Copy
Uganda tervishoiutöötaja ebolavaktsiini süstimas.
Uganda tervishoiutöötaja ebolavaktsiini süstimas. Foto: JAMES AKENA / REUTERS

Ugandas on ülimalt nakkava ebola viiruse kätte surnud juba neli inimest ning võimud kuulutasid välja nakkuspuhangu, ütlesid reedel tervishoiuametnikud.

«Kolm uut surmajuhtumit on registreeritud,» teatas tervishoiuministeerium avalduses.

Teisipäeval teatasid Uganda ametnikud esimesest ebola surmast pärast 2019. aastat. Hetkel on registreeritud 11 nakkusjuhtu, viimase ööpäevaga lisandus neli patsienti, märkisid ametnikud. Esialgu ei ole selge, kas neli surmajuhtu on arvestatud 11 nakatunu hulka või mitte.

Ministeeriumi kohaselt saab haiglaravi veel 19 inimest, kel kahtlustatakse ebolat.

Riigi keskosas asuvale Mubende ringkonnale on kehtestatud osaliselt reisipiirangud ning keelatud on rahvakogunemised, ütles ministeeriumi kõneisik Emma Ainebyoona reedel AFP-le.

Esimene ohver nakatus viiruse võrdlemisi haruldase Sudaani tüvega.

Sudaani tüvega puhanguid on aset leidnud seitsmel korral varem, neist neli korda Ugandas ja kolm korda Sudaanis, selgub Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetest.

Ugandas, mil on kehvasti valvatud piir Kongo Demokraatliku Vabariigiga, on olnud kokku mitu ebola puhangut, neist hiljutisim oli 2019. aastal, kui suri vähemalt viis inimest.

Kongo DV teatas läinud kuul ühest uuest juhtumist riigi vägivaldses idaosas, vähem kui kuus nädalat pärast riigi kirdeosas aset leidnud epideemia lõppenuks kuulutamist.

Ebola põhjustab kõrget palavikku ja kõige rängemate juhtumite puhul kaasneb pidurdamatu verejooks. See levib kokkupuutel kehavedelikega ja inimesed, kes hoolitsevad patsientide eest, on suurimaks riskirühmaks.

Ebolapuhangud on nõudnud Aafrikas neljakümne aasta jooksul 15 000 inimelu. Puhangute suremus on 25-90 protsendi vahel.

Esimene teadaolev juhtum tuvastati 1976. aastal Kongo DV-s, toonase nimega Zaire'is (eesti keeles ka Sairis), ning selle viiruse loomulik kandja on nahkhiir.

Haiguspuhanguid on äärmiselt keeruline peatada, seda eriti linnaruumi tingimustes.

Hetkel ei ole ebola ravimiseks veel toimivat litsentseeritud ravimit olemas, ehkki eksisteerib rida eksperimentaalseid ja arendusjärgus olevaid vaktsiine, millega on Kongo DV-s ja ka mõnes naaberriigis vaktsineeritud tuhandeid inimesi.

Kõige rängem epideemia leidis aset Lääne-Aafrikas 2013. kuni 2016. aastani, kui ebolasse suri 11 300 inimest. Kongo DV-s on olnud kaugelt üle kümne puhangu, neist ohvriterohkeim oli 2020. aastal, kui teadaolevalt suri viirusse 2280 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles