Haavisto: venelaste Soome turistiviisadega saabumise saab peatada

Copy
Vene kodanike sõidukid ootavad Vaalimaa piiripunktis sissepääsu Soome.
Vene kodanike sõidukid ootavad Vaalimaa piiripunktis sissepääsu Soome. Foto: OLIVIER MORIN/AFP/Scanpix

Soome välisminister Pekka Haavisto ütled reedel, et valitsuse eelseisva põhimõttelise otsuse alusel saavad võimud täielikult takistada Soome turistiviisaga pürgivate venelaste liikumist üle piiri.

Üle vaadatakse ka olemasolevad viisad.

Haavisto sõnul on otsus praegu ettevalmistamisel ja see aitab nii piiriametitel kui ka välisministeeriumil kui viisahalduril hetkeolukorraga arvestada.

«Otsuse alusel saavad võimud täielikult takistada turistide ehk turismipõhiselt Soome pürgivate inimeste liikumist. Ja viisasid saab tühistada ka individuaalselt Soome piiril, kui nende väljastamise tingimused enam ei ole täidetud,» rääkis Haavisto.

Soome teatas juba varem päeval, et kavatseb märkimisväärselt piirata Venemaa kodanike sissesõitu riiki. Viimastel päevadel on idapiiri taga olnud massiline järjekord seoses Kremli mobilisatsioonikutsega.

Välis- ja julgeolekupoliitika ministrite komisjon teatas, et uute viisade väljastamist piiratakse, märkis valitsus avalduses.

Soome sisenevate venelaste arv on kasvanud pärast osalise mobilisatsiooni välja kuulutamist, neljapäeval tuli riiki üle 6000 venelase, ütles piirivalve pressiesindaja reedel.

Pärast juulis leevendatud koroonapandeemia piiranguid kerkis samuti Venemaa kodanikest reisijate arv, lisaks mõjutas sissevoolu ka Euroopa mitme riigi kehtestatud sissesõidu keeld Vene turistidele seoses Ukraina sõja jätkumisega.

Peaminister Sanna Marin ütles neljapäeval, et Vene turism ja reisimine tuleb peatada, sealhulgas ka läbisõidul Soomest.

Soome on kutsunud EL-i võtma vastu otsust viisade piiramise kohta Vene kodanikele, kuid Haavisto ütles kolmapäeval, et mingit garantiid pole selle otsuse kiireks vastu võtmiseks.

Oma viisarežiimi on karmistanud juba Balti riigid, nii et Soome on Venemaa viimane Euroopa Liidu naaber, mille kaudu on Schengeni viisadega inimestel võimalik sellest läbi sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles