FOTOD ⟩ Eesti saadab Ukrainale transporditeenuse taastamiseks üle kümne liinibussi

Copy
Välisministeeriumi asekantsler Mariin Ratnik, majandus- ja taristuminister Riina Sikkut ja Ukraina suursaadik Mariana Betsa saatsid teele Ukrainasse Žõtomõri oblastisse annetatud bussid.
Välisministeeriumi asekantsler Mariin Ratnik, majandus- ja taristuminister Riina Sikkut ja Ukraina suursaadik Mariana Betsa saatsid teele Ukrainasse Žõtomõri oblastisse annetatud bussid. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Välisministeerium koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning transpordiametiga kingib 12 liinibussi Žõtomõri oblastile Ukrainas, et aidata kaasa transporditeenuse taastamisele.

krainasse saadetakse Eestis liiniveo teenuseid pakkunud Iveco Irisbus Crossway bussid, mis on rahvasuus tuntuks saanud ka pilvebusside nime all. Täna asus Žõtomõri poole teele kolm bussi. Järgmisel nädalal suundub sinna veel üheksa bussi.

«Oleme Eesti valitsusele, ettevõtetele ja inimestele tänulikud hindamatu abi eest Ukrainale,» ütles Ukraina suursaadik Eestis Mariana Betsa. «Eesti oli üks esimesi, kes võttis kuulda üleskutset asuda aitama Ukrainat üles ehitada ja keskendub selle elluviimisel Žõtomõrile,» märkis ta.

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) selgitas, et Eesti eesmärk on pakkuda Ukrainale igakülgset tuge, sealhulgas aidata ukrainlastel taastada oma igapäevaelu, kuigi Venemaa sõda jätkub. Ühtlasi avaldas ta lootust, et bussid jõuavad turvaliselt sihtkohta. 

Eesti võttis suve alguses kuulda Ukraina üleskutset keskenduda Ukraina ülesehitamisele kaasa aitamisel konkreetsele piirkonnale. Selleks valiti Žõtomõri oblast. Bussid saadetakse vastuseks Žõtomõrist tulnud abipalvele. 

«Kui juunikuus saatsime viis bussi Butša piirkonda Kiievi regiooni, siis tänased bussid sõidavad Žõtomõri piirkonda, et aidata taastada sealset transpordivõrgustikku,» rääkis majandus- ja taristuminister Riina Sikkut (SDE), kes tänas Eesti ettevõtteid pilvebusside remondi ja hoolduse eest. 

Head meelt avaldas ka transpordiamet: ministeeriumi ja Iveco koostöö abil saavad bussid nende teatel Ukraina inimesi veel aastaid teenida. 

Žõtomõri oblastisse sõidutavad bussid kohale Lux Charteri bussijuhid. 

Eesti on andnud Ukrainale humanitaarabi umbes 21 miljoni euro ulatuses, millest avaliku sektor moodustab 2,2 miljonit eurot ning era- ja kolmas sektor ligi 18,8 miljonit eurot. Abi on olnud mitmekülgne – näiteks toit, ajutine peavari, ravimid, sõidukid, kiirabiautod, päästevarustus ja IT-seadmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles