Lavrov sarjas ÜRO-s lääneriike (8)

Copy
Venemaa välisminister Sergei Lavrov ÜRO-s.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov ÜRO-s. Foto: AFP/SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrov sarjas laupäeval ägedalt lääneriike nende väidetavalt «groteskse» hirmu pärast Venemaa ees, öeldes ÜRO-le, et sellised riigid püüavad tema kodumaad hävitada.

«Ametlik russofoobia läänes on enneolematu, nüüd on ulatus groteskne,» ütles Lavrov tulises ÜRO Peaassamblee kõnes. «Nad ei kohku tagasi kuulutamast kavatsust mitte üksnes saavutada meie riigi sõjalist lüüasaamist, vaid ka hävitada ja killustada Venemaa.»

Pärast seda, kui lääneriikide liidrid olid mitme päeva vältel hukka mõistnud Venemaa kallaletungi Ukrainale, kasutas Lavrov Venemaa võimalust Peaassamblee kõnepuldis vastulöögiks.

Tema sõnul laiendab USA Monroe doktriini ja «püüab muuta kogu maailma oma tagahooviks».

«Kuulutades end külma sõja võitjaks, kuulutas Washington end peaaegu Jumala saadikuks Maal, ilma igasuguste kohustusteta, aga püha õigusega tegutseda karistamatult, kus ja millal nad tahavad,» ütles ta.

Ta kaitses ka reedel Venemaa hõivatud Ukraina aladel toimuvaid libareferendumeid, öeldes, et neil osalevad inimesed, kes soovivad maad, «kus nende esivanemad on elanud sadu aastaid».

USA president Joe Biden ja teised lääneriigid on lubanud, et ei aktsepteeri kunagi nende võltsreferendumite tulemusi, pidades neid osaks jõuga piire muuta.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles