Serbia välisminister kaitses Venemaaga sõlmitud koostöökokkulepet

Copy
Vene välisminister Sergei Lavrov ja tema Serbia ametivend Nikola Selaković mullu Moskvas.
Vene välisminister Sergei Lavrov ja tema Serbia ametivend Nikola Selaković mullu Moskvas. Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP / Scanpix

Serbia välisminister Nikola Selaković püüdis täna pisendada Venemaaga sõlmitud koostöökokkuleppe tähtsust, kui see Euroopa Liitu püüdlev Balkani riik langes leppe allkirjastamise eest tõsise kriitika alla.

Selaković ja Vene välisminister Sergei Lavrov allkirjastasid leppe reedel New Yorgis ÜRO Peaassamblee kõrvalt, kus enamik lääneriikide delegatsioone vältis Moskva esidiplomaati seoses Venemaa sõjaga Ukrainas.

Serbia välisminister ütles pühapäeval pressikonverentsil, et lepe on «tehniline» ja hõlmab kahepoolseid sidemeid, mitte julgeolekuga seotud teemasid. Selakovići sõnul on Belgrad ja Moskva sõlminud samalaadseid dokumente alates 1996. aastast.

«Valitsus oleks saanud sellise plaani tagasi lükata, kuid selles ei ole midagi vaidlusi tekitavat,» lisas ta. «Seda kritiseerivad need, kes ei ole seda näinud.»

Kokkuleppes ette nähtud konsultatsioonid on kavandatud kahele aastale, ütles reedel Serbia välisministeerium.

Serbia on ametlikult Euroopa Liidu kandidaatriik, kuid valitsus on hoidnud ka häid suhteid Venemaaga.

Uus kokkuleppe allkirjastamisest pälvis Serbia ELi meelse opositsiooni ja ka mõne ELi poliitiku karmi kriitika. Euroopa Parlamendi sakslannast liige Viola von Cramon pakkus ELi ja Serbia ühinemiskõneluste võimalikku peatamist.

«See on tõsine skandaal,» kirjutas von Cramon Twitteris. «Keset sõda allkirjastab Serbia plaani tulevasest koostööst agressoriga.»

Von Cramon lisas, et «võibolla on see lihtsalt signaal meile külmutamaks ELi ühinemiskõnelused, kuna ELi astumine ei käi Moskva kaudu».

Slovakkia eurosaadik Vladimír Bilčík nimetas Serbia kokkulepet Venemaaga «tõsiseks hoobiks» ühinemisprotsessile Lääne-Balkanil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles