Dagestanis toimunud mobilisatsioonivastased protestid eskaleerusid ning kuulda oli ka hoiatuslaske

Postimees
Copy
Politsei blokeerimas tänavat Peterburis 24. septembril.
Politsei blokeerimas tänavat Peterburis 24. septembril. Foto: AFP/SCANPIX

Sotsiaalmeedias levivad videod mobilisatsioonivastastest protestidest Venemaalt Põhja-Kaukaasias Dagestani Vabariigist, mis eskaleerusid.

Algselt levisid videod Dagestani naistest, kes ütlesid, et Venemaa alustas sõda Ukraina vastu ning hüüdsid: «Ei sõjale!»

Veidi hiljem levisid juba videod rüselustest protestijate ja politsei vahel.

Sõltumatu Venemaa inimõiguste järelevalverühm OVD-Info teatas, et on mures teadete pärast piirkonnas toimuvatest: «väga karmidest kinnipidamistest».

Varem levisid ka videod Endirei külast, kus elanikud blokeerisid mobilisatsiooni läbiviimise takistamiseks tee ning politsei kasutas protestijate kontrollialla saamiseks hoiatuslaske õhku, vahendab BerlinerZeitung.

Dagestanis on juba mitu päeva toimunud protestid ning juba kohe pärast Venemaa poolset mobilisatsiooni kehtestamist blokeeriti piirkonnas üks maantee.

Arvatakse, et piirkond on juba varustanud tuhandeid sõdureid Ukraina sissetungi jaoks, ning BBC Vene teenistuse hiljutine analüüs näitab, et Dagestanist on pärit rohkem ohvreid kui ühestki teisest Venemaa provints.

Venemaa protestivastaste seaduste kohaselt on volitamata meeleavaldused ebaseaduslikud ja väljaspool suuri linnu toimuvad need harva.

Rohkem kui 2000 inimest on Venemaal toimunud mobilisatsioonivastastel meeleavaldustel kinni peetud pärast seda, kui Putin kuulutas välja osalise mobilisatsiooni, teatas OVD-Info – grupp, mis jälgib proteste ja pakub kinnipeetavatele õigusabi.

Püüdes hajutada avalikku viha, ütles Dagestani kuberner Sergei Melikov täna oma Telegrami lehel avaldatud postituses, et piirkonnas on mobilisatsiooni käivitamisel tehtud vigu, vahendab Reuters.

Dagestan on üks vaesemaid Venemaa regioone, seal elab palju erinevaid etnilisi rühmi ning enamus Dagestani elanikest on moslemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles