Läti kavatseb soetada mitmikraketiheitjaid HIMARS

BNS
Copy
HIMARSi mitmelasuline raketisüsteem.
HIMARSi mitmelasuline raketisüsteem. Foto: Toms Kalnins

Läti plaanib osta mitmikraketiheitjaid HIMARS, ütles kaitseminister Artis Pabriks esmaspäeval Spilve lennuväljal.

Juuli lõpus öeldi Läti kaitseministeeriumist BNS-ile, et Läti on Ühendriikidelt küsinud teavet HIMARS-süsteemide saadavuse ja hindade kohta. Tegemist on Balti riikide ühisprojektiga ja kaitseministeerium loodab, et USA toetab seda kaasrahastusega.

Pabriks ei täpsustanud ostu ajakava ega hinda, kuid ütles, et Läti ostab raketisüsteemid tõenäoliselt vähem kui viie aasta jooksul. Samuti sõnas Pabriks, et Läti ostab veidi alla kümne süsteemi.

Pabriks märkis lisaks, et vastavalt NATO Madridi tippkohtumisel vastu võetud otsustele ja USA kaitseministri Lloyd Austini hiljutisele visiidile muutub USA sõjaline kohalolek Lätis nähtavamaks ja tugevamaks.

Kaitseministeeriumi andmetel tutvustati Lätis esmaspäeval Splive ja Liepaja lennuväljal õppuse käigus kõnealuseid süsteeme.

Läti võõrustab USA Euroopa erioperatsioonide väejuhatuse õppust, mille käigus näidatakse HIMARS-süsteemide transportimist MC-130J Commando II lennukitega ning seejärel tegutsemiseks valmis seadmist.

Õppust Splive lennuväljal jälgisid esmaspäeval Läti kaitseminister Pabriks, kaitseväe juhataja Leonīds Kalniņš ja USA suursaadik Lätis John Carwile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles