Pärast mobilisatsiooni väljakuulutamist Venemaal on Põhja-Osseetias Vene-Gruusia piiril Verhni Larsi piriipunktis juba viiendat päeva hiiglaslik liiklusummik. Inimesed liiguvad jalgsi, sõidavad jalgrataste, tõukerataste ja rulluiskudega piki autode rivi, kaasas lapsed ja kohvrid. Napib vett ja toitu.

Ärev olukord ei tekkinud mitte 21. septembril, vaid juba veebruaris, vahetult pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse, mille järel venemaalased hakkasid lahkuma kõikvõimalikes suundades ja eelkõige viisavabadusega riikidesse.

Paljud lendasid, kuid tuhanded põgenikud otsustasid maismaamarsruutide kasuks, üks populaarsemaid neist viis läbi piiripunkti Verhni Lars Gruusiasse. Juba siis seisti mitmeid tunde järjekorras, kuid nüüd oli üks portaali Rus.Postimees vestluskaaslastest olnud ootel juba 23. septembri lõunast saadik ning polnud kolm päeva hiljem veel piirist üle saanud.

Kui piiriületus oli ka enne mobilisatsiooni korralik katsumus, siis nüüd läheneb olukord Verhni Larsis humanitaarkriisile. Ärritatud inimesed, kes kardavad sõjaväkke kutsumist või tagakiusamist meeleavaldustes osalemise pärast (vastupidiselt kuuldustele on muid kategooriaid palju vähem), pelgavad, et igal hetkel võib olgu Venemaa või Gruusia piiri millisel iganes põhjusel sulgeda kas kõigi või konkreetsete kodanike jaoks ning seda paanikat õhutavad kuulujutud ja kontrollimata teated meedias.

Kommentaarid
Copy