Ungari kohus mõistis ekspoliitiku vangi Venemaa kasuks spioneerimises (1)

Copy
Venemaa kasuks spioneerimises tagaselja vangi mõistetud Ungari ekspoliitik Béla Kovács.
Venemaa kasuks spioneerimises tagaselja vangi mõistetud Ungari ekspoliitik Béla Kovács. Foto: Laszlo Balogh / Reuters / Scanpix

Ungari ülemkohus mõistis eile endise opositsioonipoliitiku tagaselja vangi Venemaa kasuks spioneerimises ajal, mil ta oli Euroopa Parlamendi saadik.

Ülemkohus mõistis rahvuslaste erakonda Jobbik kuulunud Béla Kovácsi viieks aastaks vangi spioneerimise, samuti finantspettuse ja dokumentide võltsimise eest.

Arvatakse, et Kovács viibib praegu Venemaal.

2017. aastal Kovácsile esitatud süüdistused hõlmasid «spioneerimist Euroopa Liidu institutsioonide vastu» ning «spioneerimist välisriigi huvides» aastatel 2012–2014.

Prokurörid ütlesid, et Kovács, kes külastas tihti Moskvat ja kelle isa oli venelane, kohtus regulaarselt ühe Vene diplomaadiga, kes arvatavasti oli eriteenistuse agent.

Teda on süüdistatud ka fiktiivsete internilepingute allkirjastamises, mis tekitasid Euroopa Parlamendi institutsioonidele olulist rahalist kahju.

Kovácsit, kes oli aastatel 2010–2019 eurosaadik, süüdistati info edastamises energiavaldkonna, sealhulgas Ungari ainsa tuumaelektrijaama, Euroopa Parlamendi valimiste ja Ungari sisepoliitika kohta.

Kovács on kõiki süüdistusi tõrjunud, öeldes, et ta on poliitiliste rünnakute ohver. Ta on omakorda süüdistanud Ungari peaministri Viktor Orbáni parempoolset erakonda Fidesz tema kasutamises Jobbiki ründamiseks.

Kohalikus meedias hüüdnime «KGBela» saanud Kovács lahkus parteist peatselt pärast seda, kui talle süüdistused esitati.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles