ÜRO Julgeolekunõukogu istungil tauniti libarahvahääletusi okupeeritud Ukraina alal (1)

Copy
USA suursaadik ÜROs Linda Thomas-Greenfield ja Albaania alaline esindaja Ferit Hoxha ÜRO Julgeolekunõukogus kuulamas Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi videopöördumist.
USA suursaadik ÜROs Linda Thomas-Greenfield ja Albaania alaline esindaja Ferit Hoxha ÜRO Julgeolekunõukogus kuulamas Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi videopöördumist. Foto: Michael M. Santiago/Getty Images/AFP / Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu pidas eile istungi seoses annekteerimishääletustega Venemaa okupeeritud Ukraina aladel, paljud nõukogu liikmed taunisid toimunut.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi esines videosilla vahendusel, kutsudes eraldama täiendavat sõjalist ja finantstoetust, et Ukraina saaks ennast kaitsta ja «agressor kaotaks».

«Igasugune annekteerimine kaasaegses maailmas on kuritegu, kuritegu kõigi riikide vastu, mis peavad piiride puutumatust enda jaoks eluliselt tähtsaks,» ütles ta.

ÜRO poliitiline juht Rosemary DiCarlo ütles, et hääletamine korraldati valimisjaoskondades ja «de facto võimud käisid ka sõdurite saatel valimiskastidega ukselt uksele».

«Neid ei saa nimetada tõeliseks rahva tahte väljenduseks,» ütles ta JN-ile. «Ühepoolseid tegevusi, mille eesmärk on anda legitiimsuse kate ühe riigi katsele omandada jõuga teise riigi territoorium, väites, et need esindavad rahva tahet, ei saa pidada rahvusvahelise õiguse kohaselt seaduslikuks.»

Briti asesuursaadik James Kariuki nimetas rahvahääletusi ebaseaduslikuks ning Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse ning ÜRO harta põhimõtete rikkumiseks.

Albaania suursaadik Ferit Hoxha ütles, et referendumid on selle stsenaariumi uuesti mängimine, mida Venemaa kasutas Krimmis. Ta lisas, et need on vastuolus Ukraina põhiseadusega ning neil ei ole midagi ühist demokraatia ja ukrainlaste vaba tahtega.

Ühendriikide suursaadik Linda Thomas-Greenfield ütles, et USA ja Albaania esitavad peatselt ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonimustandi, milles mõistetakse libarahvahääletused hukka ning kutsutakse kõiki riike mitte tunnustama Ukraina staatuse muutmist, samuti nõutakse Vene vägede kohest lahkumist Ukraina aladelt.

Resolutsioon saab kindlasti Venemaa veto, «kuid me loodame näha ülejäänud nõukogu seismas tugevana ja keeldumas nõustuma (piiride) ümberjoonistamisega», ütles ta.

Suursaadik avaldas lootust, et Julgeolekunõukogu hääletab resolutsiooni üle hiljem sel nädalal või järgmise nädala alguses.

Thomas-Greenfield ütles, et kui Venemaa kasutab oma vetoõigust, viivad USA ja Albaania resolutsiooni 193-liikmelise ÜRO Peaassamblee ette, kus ei ole kellelgi vetoõigust.

Venemaa suursaadik ÜROs Vassili Nebenzja väitis, et niinimetatud rahvahääletusi olevat jälginud 100 sõltumatut rahvusvahelist vaatlejat 40 riigist ning «nad olevat eriti üllatunud rahva entusiasmist».

Ta süüdistas Ukraina vägesid Lääne «sõjalise jõu» kasutamises, hoogustades rünnakuid linnadele, kus referendumid korraldati, et «külvata kodanike seas paanikat ja teha tulutuid katseid hääletamist õõnestada».

Nebenzja väitis, et Lääne eesmärk Ukraina toetamises ja Venemaa piirideni jõudmises on «nõrgestada ja lasta Venemaal nii palju kui võimalik verest tühjaks joosta».

«Nende unistus on Venemaa murda ja allutada ta oma tahtele,» väitis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles