Poliitikud näevad Nord Streami gaasilekkes sabotaaži

BNS
Copy
Foto: AP/Scanpix

Sabotaaž on Läänemere põhjas asuva kahe Venemaa ja Euroopa vahelise gaasitoru lekete kõige tõenäolisem põhjus, kinnitasid erinevate riikide tipp-poliitikud pärast seda, kui seismoloogid registreerisid Nord Streami torujuhtmete läheduses mitme plahvatuse toimumise.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles teisipäeval, et lekked põhjustas sabotaaž.

«Igasugune aktiivse Euroopa energiataristu tahtlik katkestamine on vastuvõetamatu ja toob kaasa tugevaima võimaliku reageeringu,» ütles ta. «Nüüd on esmatähtis uurida vahejuhtumeid, saada täielik selgus sündmuste ja põhjuste kohta.»

Torujuhtmed Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 on olnud viimastel kuudel geopoliitiliste pingete keskpunktis, kuivõrd Venemaa lõpetas kättemaksuks lääne sanktsioonidele Euroopa varustamise gaasiga.

Taani sõjaväe tehtud fotodel on veepinnal suured mullid läbimõõduga 200–1000 meetrit, mis tekkisid kolmest lekkest Rootsi ja Taani majandusvööndis.

Taani peaminister Mette Frederiksen rääkis teisipäeval, et Taani majandusvööndis tekkinud Nord Streami lekked on «tahtlike tegude», mitte õnnetuse tagajärg.

Poola peaministri Mateusz Morawiecki sõnul on tegemist sabotaažiaktiga, mis tähistab tõenäoliselt järgmist sammu olukorra eskaleerimisel Ukrainas.

Rootsi lahkuv peaminister Magdalena Andersson ütles, et toimunud on plahvatused, ent välisminister Ann Linde märkis, et ei hakka spekuleerima nende korraldajate võimalike motiivide üle.

USA välisministri Antony Blinkeni sõnul selgub teadetest, et lekked on seotud kas rünnaku või mingit liiki sabotaažiga. Riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan kinnitas omakorda, et Ühendriigid toetavad toimunu uurimist ning jätkavad tööd Euroopa energiajulgeoleku kaitsmiseks.

Kopenhaagen arvestab, et lekked gaasitorudest, mis seisavad küll jõude, kuid on gaasiga täidetud, kestavad veel vähemalt nädala – kuni veealustest torudest välja paiskuv metaan ammendub.

Kremli kõneisik Dmitri Peskov ütles vastuseks küsimusele võimaliku sabotaaži kohta, et ühtegi võimalust ei saa välistada.

Ukraina nimel esinenud presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak seevastu väitis: «Ulatuslik gaasileke pole midagi muud kui Venemaa kavandatud terrorirünnak ja agressiooniakt ELi suunas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles