Asjatundjate hinnangul ei oleks kuigi üllatav, kui Nord Streami gaasitorude plahvatused oleksid Venemaa kätetöö, sest neil on selleks nii võimalik ajend kui ka vahendid, kuid Venemaa süüd ei pruugi õnnestuda kunagi tõestada.

Kui Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi mõjukaim nõunik Mõhhailo Podoljak teatas juba üleeile sotsiaalmeedias, et Nord Streami lekete põhjuseks on Venemaa kavandatud terrorirünnak ning tegemist on agressiooniga ELi vastu, siis Euroopa poliitikud on valdavalt vältinud otseseid süüdistusi, kuigi nii riikide kui ka ELi liidrid on ühel meelel, et tegu on tahtliku sabotaažiga.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja ELi välispoliitika juht Josep Borrell hoiatasid, et Euroopa energiataristu kahjustamisele vastatakse täie karmusega. «Euroopa energiainfrastruktuuri mistahes tahtlik häirimine on täiesti vastuvõetamatu ning sellele reageeritakse jõuliselt ja ühtselt,» teatas viimane neist eile avalduses.

Borrelli kinnitusel tugevdatakse ELi energiataristu kaitset ning ühendus toetab igati uurimist, et saada toimunus täielikku selgust, vahendas Reuters.

Kommentaarid (11)
Copy