Alternatiiv-Nobeli auhinna võitis teiste seas ka Ukraina aktivist

Copy
Ole von Uexkull, Õige Eluviisi auhinna fondi juht.
Ole von Uexkull, Õige Eluviisi auhinna fondi juht. Foto: EPA/JESSICA GOW / Scanpix

Alternatiiv-Nobeliteks nimetatava Õige Eluviisi auhinna (Right Livelihood Award) pälvisid täna kolmel mandril tegutsevad kogukonnaaktivistid ja organisatsioonid, teiste seas ka Ukraina kodanikeõiguste eest seisja.

Oleksandra Matvijtšuk ja tema juhitav Kodanikevabaduste Keskus said «auhinna kestlike demokraatlike institutsioonide ehitamise eest Ukrainas ning sõjaroimade rahvusvaheliselt vastutusele võtmise jaoks raja kujundamise eest».

Žürii edastatud avalduses ütles Matvijtšuk, et «praegu elatakse erakordselt olulisel ajal Ukraina ajaloo jaoks ning auhind on toetusavaldus meie võitlusele üldiselt ning minu tööle konkreetselt».

Lisaks said auhinna veel Somaalia inimõigusaktivistid Fartuun Adan ja Ilwad Elman, kes juhivad kogukonnapõhist rahuloomise algatust ning pakuvad tuge marginaliseeritud gruppidele, ning veel kaks organisatsiooni – Venezuela kooperatiivide ühendus Cecosesola ja Energiahalduse Aafrika Instituut (AFIEGO) oma kliima- ja kogukonnaõiguste kaitse alase tegevuse eest kaevandusprojektide vastu Ugandas.

Rahvusvahelise auhinna asutas 1980. aastal Rootsi-Saksa päritolu filantroop ja ökopoliitik Jakob von Uexküll, et tunnustada nende inimeste tööd, kelle Nobeli komitee on tähelepanuta jätnud.

Iga võitja saab miljon Rootsi krooni (umbes 91 200 eurot) sularahas. Laureaadid saavad auhinna kätte Stockholmis 30. novembril peetaval tseremoonial.

Õige Eluviisi auhinna korraldajate teatel kaaluti 2022. aasta konkursil 175 kandidaati kokku 77 riigist.

Tagasi üles