Soome kaitsepolitsei aastaraamat: Vene luure huvi suurendab NATOga liitumine ja oht taristule on kasvanud

Copy
Vaade Olkiluoto tuumajaamale Soomes. Riigi kaitsepolitsei hinnangul on kasvanud oht Soome elutähtsale taristule.
Vaade Olkiluoto tuumajaamale Soomes. Riigi kaitsepolitsei hinnangul on kasvanud oht Soome elutähtsale taristule. Foto: SAM KINGSLEY / AFP / Scanpix

Täna aastaraportit esitlenud Soome kaitsepolitsei (Supo) hinnangul on neist saanud pärast otsust NATOga liituda Vene luure teravam sihtmärk ning eriti jälgitakse idapiiri tagant seda, millist poliitikat hakkab ajama sõjalisse liitu kuuluv Soome.

«Tulevane NATO liikmelisus muudab Soome Venemaa jaoks senisest huvitavamaks luure- ja mõjuobjektiks,» kirjutab Supo aastaraamatus.

Samas on kaitsepolitsei arvates olukord seni püsinud rahulikuna ja Venemaa pole rakendanud ebatavalist survet Soomele NATOga liitumise otsuse langetamise ajal või ratifitseerimisprotsessi kestel.

Soome hinnangul on spioneerimine muutunud seejuures Venemaale keerulisemaks, sest lääneriigid on saatnud välja hulga Vene diplomaate, kellele Moskva on harjunud luuretegevuses toetuma. Selle asemel peab Supo väitel Venemaa nüüd keskenduma spioneerimisele küberruumis ja võõrsil elavatele venelastele.

«Meie arvates on väga tõenäoline, et Venemaa suunab oma luuretegevuse talve jooksul küberkeskkonda,» ütles täna pressikonverentsil Supo eriuurija Veli-Pekka Kivimäki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles