Itaalia ei tunnista Moskva ebaseaduslikke referendumeid Ukrainas

Copy
Itaalia peaminister Mario Draghi.
Itaalia peaminister Mario Draghi. Foto: Riccardo Antimiani/Epa/Scanpix

Itaalia ei kavatse tunnistada Venemaa korraldatud «ebaseaduslikke» anneksioonireferendumeid Moskva okupatsiooniväe hõivatud Ukraina aladel, ütles täna peaminister Mario Draghi.

Peaministri büroo andmeil pidas Draghi telefonivestluse Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, et kinnitada talle Rooma jätkuvat toetust Kiievile.

Draghi ja Zelenskõi arutasid «ebaseaduslikke referendumeid», mida «Itaalia ei kavatse tunnustada», märkis büroo.

Kremlist pukki upitatud kohalikud võimud neljas Ukraina oblastis kuulutasid teisipäeval, et rahvahääletuste esialgsete tulemuste kohaselt otsustasid kohalikud elanikud justkui ülekaalukalt Venemaaga liitumise poolt.

Okupeeritud Ukraina oblastite juhid Luhanskist, Hersonist ja Zaporižžjast kutsusid kolmapäeval Vene presidenti Vladimir Putinit ametlikult liitma territooriumid Venemaaga.

Vaid Donetski oblast, mis koos Luhanskiga moodustavad Ukraina tööstuspiirkonna Donbassi ning mida osaliselt juhivad Kremli-meelsed separatistid alates 2014. aastast, ei ole veel Putinile vastavat anneksioonipalvet esitanud.

Itaalia on toetanud Ukrainat alates Venemaa sissetungist veebruaris, ent Euroopa jälgib hoolikalt, kas Rooma jätkab ikka oma toetust, kuna sel nädalavahetusel aset leidnud üldvalimistel saatis edu euroskeptilist populistlikku parempoolset erakonda.

Kuigi valimised võitnud paremäärmusliku erakonna Itaalia Vennad esimees Giorgia Meloni avaldas teisipäeval Twitteris oma «ustavat toetust» Ukrainale, siis tema parempoolsed koalitsioonipartnerid – paremäärmusliku Liiga liider Matteo Salvini ja endine peaminister Silvio Berlusconi – on olnud kaua aega heades suhetes Moskvaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles