Reutersi uurimine: CIA lohakus jättis USAd aidanud spioonid Iraani vanglasse kopitama

Copy
Sissepääs USA Luure Keskaegnetuuri (CIA) peamajja Virginia osariigis McLeanis.
Sissepääs USA Luure Keskaegnetuuri (CIA) peamajja Virginia osariigis McLeanis. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / Scanpix

USA heaks luuranud Gholamreza Hosseini nabiti Teheranis kinni tosin aastat tagasi ning alles nüüd tõi uudisteagentuur Reuters päevavalgele, et Iraani võimude lõksu langes mees Ühendriikide luureagentuuri CIA hooletuse ja käpardlikkuse tõttu.

Hosseini valmistus 2010. aasta lõpus lendama Teheranist Bangkokki, kus Iraani tööstusinsener oleks pidanud kohtuma oma spioonijuhtidega USA Luure Keskagentuurist (CIA). Kuid enne, kui ta sai makstud väljumismaksu, lükkas sularahaautomaat tema kaardi kehtetuna tagasi. Hetk hiljem nabisid Irani julgeolekuametnikud ta kinni.

Mees kirjeldas Reutersile, kuidas ta viidi tühja VIP-ruumi ja jäeti hetkeks üksi istuma diivanil, näoga seina poole. Kiirustades haaras ta püksitaskust riigisaladusoi täis mälukaardi, millel sisalduv teave võinuks talle kaasa tuua surmanuhtluse. Ta pistis mälukaardi suhu, näris selle tükkideks ja neelas need alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles