Plahvatus Kabuli hariduskeskuses surmas vähemalt 19 inimest (2)

Copy
Sugulased ja meedikud aitavad Kabuli enesetapurünnakus haavata saanud tüdrukut.
Sugulased ja meedikud aitavad Kabuli enesetapurünnakus haavata saanud tüdrukut. Foto: - / AFP / Scanpix

Afganistani pealinnas Kabulis asuvas õppekeskuses täna hommikul korraldatud enesetapurünnak surmas vähemalt 19 inimest, enamik ohvritest olid tüdrukud, ütlesid politsei ja pealtnägijad.

«Õpilased valmistusid eksamiks, kui enesetaputerrorist hariduskeskust ründas. Kahjuks tabas märtrisurm 19 inimest ja haavata on saanud 27 inimest» rääkis politsei pressiesindaja Khalid Zadran.

Plahvatus leidis aset Dasht-e-Barchi linnajaos Kabuli lääneosas, kus elab valdavalt hazarade kogukond, kes on Afganistanis sageli ohvriterohkete rünnakute sihtmärgiks.

Hazarade vastu suunatud vägivallas süüdistati ka Talibani, kui islamiliikumine aastail 1996–2001 esimest korda Afganistanis võimul oli.

Kaaji õppekeskus koolitab peamiselt täiskasvanud mehi ja naisi, et valmistada neid ette kõrgkooli sisseastumiseksamiteks.

«Meid oli klassis umbes 600, ent enamik ohvritest on tüdrukud,» ütles rünnakus haavata saanud õpilane Akbar lähedalasuvas haiglas AFP-le.

Sündmuskohale kogunes arvukalt sugulasi ja tuttavaid oma lähedaste leidmiseks.

Vähemalt ühes haiglas sundis Taliban ohvrite pereliikmeid lahkuma, kartes jätkurünnakut rahvamassi vastu.

«Julgeolekurühmad on jõudnud sündmuskohale, rünnaku iseloomu ja ohvrite üksikasjade kohta antakse teavet hiljem,» ütles siseministeeriumi pressiesindaja Abdul Nafy Takor varem Twitteris. «Tsiviilsihtmärkide ründamine tõestab vaenlase ebainimlikku julmust ja moraalistandardite puudumist.»

Talibani naasmine võimule mullu augustis tegi lõpu kaks aastakümmet kestnud sõjale ning peatas märkimisväärselt vägivalda Afganistanis, ent viimastel kuudel on julgeolekuolukord hakanud murenema.

Hazarate vastu suunatud vägivallas ja repressioonides on süüdistatud varemalt Talibani ning sellised süüdistused tulid taas päevakorda mulluse võimule naasmisega. Samas on hazarate vastu oma viha suunanud ka Talibani verivaenlased islamistlikust liikumisest Islamiriik. Mõlemad peavad hazaraid uskmatuteks.

Mullu enne Talibani võimuletulekut sai ühe kooli piirkonnas kärgatanud kolmes plahvatuses surma vähemalt 85 ja haavata umbes 300 inimest, kellest enamik olid tüdrukutest õpilased.

Toonase terrorirünnaku eest ei võtnud keegi vastutust, ent aasta varem tunnistas Islamiriik omaks enesetapurünnaku samas linnaosas asunud õppekeskusele, kus hukkus 24 inimest, seal hulgas õppurid.

Haridus on ülimalt terav ja lõhestav teema Afganistanis, kus Taliban tõkestab paljudel tüdrukutel naasmise põhikooli astmesse. Islamiriik seisab aga jõuliselt vastu igasuguse hariduse andmisele nii naistele kui tüdrukutele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles