Tai kohus lubas peatatud võimuga peaministril ametis jätkata

Copy
Inimesed avaldavad pärast Tai põhiseaduskohtu otsust meelt.
Inimesed avaldavad pärast Tai põhiseaduskohtu otsust meelt. Foto: JACK TAYLOR / AFP / Scanpix

Tai peatatud võimuga peaminister Prayut Chan-O-Cha võib naasta ametisse, teatas täna riigi põhiseaduskohus seoses otsusega, et ta ei ole ületanud oma kaheksa aasta pikkust ametiaja piirangut.

Sõjaväelise riigipöörde käigus 2014. aastal võimule tõusnud endise armeejuhi ametiaeg peatati augustis, kui kohus asus uurima opositsiooniparteide apellatsiooni, mille kohaselt oli ta jõudnud oma ametiaja piirangute lõpule.

Bangkoki võimud olid valmis demonstratsioonideks pärast otsuse välja kuulutamist, kuna varem lubas mitu protestiliikumist tulla tänavaile, kui Prayut kaasuse võidab.

«Põhiseaduskohus otsustas enamuse toel, et kostja peaministriamet ei ole jõudnud kaheksa aasta piirini,» ütles otsust ette lugenud kohtunik Punya Udchacon.

Tema sõnul hakatakse Prayuti valitsuskabineti ametiaega lugema 2017. aasta 6. aprillist.

Tai 2017. aasta konstitutsiooni kohaselt ei saa olla peaminister ametis rohkem kui kaheksa aastat, ent Prayuti toetajad ja kriitikud on eri meelt küsimuses, millisest kuupäevast alustada ametiaja alguse lugemist.

Kohtuotsus arvestab Prayuti ametiaja alguseks hetke, kui tema uus armee toel kokku kirjutatud põhiseadus jõustus ning see omakorda tähendab, et ta saab olla valitsusjuht kuni 2025. aastani. See aga sõltub eelseisvatest üldvalimistest, mis tuleb seaduse järgi pidada lähikuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles