Putin teatas tseremoonial Ukraina alade annekteerimisest (30)

Postimees
Copy
Venemaa riigipea Vladimir Putin koos nelja okupeeritud Ukraina territooriumi nukuvalitsuse juhiga juubeldamas.
Venemaa riigipea Vladimir Putin koos nelja okupeeritud Ukraina territooriumi nukuvalitsuse juhiga juubeldamas. Foto: Mikhail Metzel/Reuters/Scanpix

Venemaa annekteeris täna ametlikult Ukraina neli oblastit: Zaporižžja, Hersoni, Donetski ja Luhanski.

Putin saabus taas hilinemisega – seekord 18 minutit. Ta alustas oma kõnet, rääkides viimaste nädalate nn rahvahääletustest, millega üritati legitimiseerida Putini territoriaalsed nõudmised. 

Putini sõnul ei kavatse Moskva kellegagi läbi rääkida isehakanud Donetski ja Luhanski vabariigi ning Hersoni ja Zaporižžja oblasti võimude Venemaaga ühinemise otsuse üle, sest see olevat tema sõnul lõplik.

«Ma tahan öelda Kiievi režiimile ja selle Lääne isandatele: Luhanski, Donetski, Hersoni ja Zaporižžja elanikest saavad meie kodanikud igaveseks,» ütles Putin. Tema sõnul langetasid nende regioonide elanikud «üheselt mõistetava valiku» Venemaaga ühinemise poolt.

Putin lubas, et Venemaa kaitseb oma maad kõigi jõudude ja vahenditega. «Teeme kõik, et tagada meie inimeste turvaline elu,» rõhutas ta. «Olen kindel, et föderatsiooninõukogu toetab nelja uut Vene Föderatsiooni subjekti [..], sest see on miljonite inimeste tahe,» lausus Putin suure aplausi saatel.

Putin palus, et Ukrainas toimunud «erioperatsiooni» käigus hukkunud sõdurite ja «Venemaa kangelaste» mälestuseks peetaks minutiline leinaseisak.

Putin kordas varasemaid süüdistusi, et lääs püüab Nõukogude Liidu lagunemisest saadik Venemaad nõrgestada ja põlvili suruda. Ta nimetas läänemaailma ahneks ning ütles, et lääs tahab, et Venemaa oleks tema koloonia. Seepärast pidavat lääs Venemaa vastu hübriidsõda. Samuti levitavat lääs russofoobiat. «Nad ei vaja Venemaad. Meie vajame Venemaad,» lisas ta aplausi saatel.

Putin rääkis ka, et Venemaa on suur riik suure tsivilisatsiooniga, mis keeldub elamast lääne dikteeritud «valede reeglite» järgi.

Samuti kasutas Putin võimalust süüdistada lääneriike Nord Streami gaasitorude rünnakus. «Kõigile on ilmselge, kellele see on kasulik. Kellele kasulik, see ka tegi, loomulikult,» väitis ta.

«Läänele ei piisa sanktsioonidest, nad läksid üle sabotaažile, organiseerides plahvatusi Nord Streami rahvusvahelistel gaasijuhtmetel, mis kulgevad mööda Läänemere põhja,» ütles Putin.

Lepingutele andsid lisaks Putinile allkirja isehakanud Donetski rahvavabariigi liider Deniss Pušilin, isehakanud Luhanski rahvavabariigi liider Leonid Passetšnik, Hersoni oblasti Moskva-meelsete võimude juht Vladimir Saldo ja tema kolleeg Zaporižžja oblastis Jevgeni Balitski.
Lepingutele andsid lisaks Putinile allkirja isehakanud Donetski rahvavabariigi liider Deniss Pušilin, isehakanud Luhanski rahvavabariigi liider Leonid Passetšnik, Hersoni oblasti Moskva-meelsete võimude juht Vladimir Saldo ja tema kolleeg Zaporižžja oblastis Jevgeni Balitski. Foto: Mikhail Metzel/AFP/Scanpix

Pärast kõne lõpetamist kirjutas Putin alla lepingule nelja Ukraina oblasti annekteerimiseks. Seejärel tõusti Vene hümni kuulamiseks.

Lepingutele andsid lisaks Putinile allkirja isehakanud Donetski rahvavabariigi liider Deniss Pušilin, isehakanud Luhanski rahvavabariigi liider Leonid Passetšnik, Hersoni oblasti Moskva-meelsete võimude juht Vladimir Saldo ja tema kolleeg Zaporižžja oblastis Jevgeni Balitski.

Seejärel seisid Venemaa okupeeritud alade «esindajad» koos Putiniga laval käest kinni hoides ning kogu saal skandeeris koos nendega: «Venemaa! Venemaa! Venemaa!».

Venemaa kordab Krimmi stsenaariumit

Kreml kordas 2014. aasta Krimmi annekteerimise stsenaariumit. Samad lavastatud «rahvahääletused», millega taotleti väidetavalt Venemaaga ühinemist, seejärel suur tseremoonia Kremlis, et kuulutada välja ühinemine, ning järelpidu Punasel väljakul.

Venemaa riigitelevisioonis oli täna sellega seoses meeleolu optimistlik, hoolimata rahvusvahelisest kriitikast Venemaa plaanide suhtes annekteerida neli okupeeritud piirkonda Ukrainas.

Kanal Rossija-24 kuvas ekraanil aega, mis on jäänud tseremooniani – traditsiooniline vaatepilt Kremli-meelses televisioonis enne Putiniga seotud tähtsündmusi.

Näidati väidetavalt «pidustusi» Ukrainas Donetski linnas, mis on alates 2014. aastast venemeelsete jõudude kontrolli all, vahendab BBC.

Teisel kanalil rääkis saatejuht, et paljude ukrainlaste jaoks algab «uus ajalooline periood – koos Venemaaga».

Täna õhtuks kavandatud tseremoonia eel pandi Punase väljaku lähedale üles lavad, plakatid ja ekraanid.

Politseinikud kõndimas Punasel väljakul konstruktsioonide ees, millel kiri: «Donetsk, Luhansk, Zaporižžja, Herson –Venemaa».
Politseinikud kõndimas Punasel väljakul konstruktsioonide ees, millel kiri: «Donetsk, Luhansk, Zaporižžja, Herson –Venemaa». Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/Scanpix

BBC kirjutab, et nendeni on jõudnud ka teated, et Moskva kesklinnas toimuval tseremoonial osalemise eest makstakse.

Putin tunnustas annekteerimise eelmängu käigus kahe Venemaa okupeeritud Ukraina oblasti Zaporižžja ja Hersoni «iseseisvust» määrusega, mis anti välja eile hilisõhtul. «Annan korralduse tunnustada Lõuna-Ukrainas asuvate Zaporižžja ja Hersoni riiklikku suveräänsust ja iseseisvust,» sõnas Putin.

Putin on ähvardanud anastatud territooriumide kaitsmiseks kasutada tuumarelvi.

Millised need territooriumid on, ei tea täpselt aga keegi. Ajakirjanikega rääkides ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov, et peab täpsustama, millistes piirides Hersoni ja Zaporižžja oblast Venemaaga liituvad.

Sõidukid seisavad liiklusummikus Moskva kesklinnas asuval sillal enne tseremooniat ja kontserti, mille käigus kuulutatakse neli Ukraina piirkonda Venemaa osaks.
Sõidukid seisavad liiklusummikus Moskva kesklinnas asuval sillal enne tseremooniat ja kontserti, mille käigus kuulutatakse neli Ukraina piirkonda Venemaa osaks. Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters/Scanpix

Briti endine suursaadik Venemaal Roderic Lyne ütles BBC-le, et okupeeritud Ukraina alade annekteerimine on nagu stseen filmist «Alice Imedemaal». «See, mis täna toimub, on see, et Putin teatab annekteerimisest ilma territooriumit kontrollimata,» lisas ta.

Rahvusvaheline üldsus on avaldanud laialdast kriitikat nii okupeeritud Ukraina aladel korraldatud libareferendumite kohta, kus «hääletati» Venemaaga liitumise üle, kui ka annekteerimisplaanide suhtes üleüldiselt. Paljud riigid on öelnud, et ei kavatse mitte kunagi aktsepteerida ega tunnustada Venemaa-poolset Ukraina alade annekteerimist.

USA president Joe Biden ütles annekteerimisplaani kohta: «Ma tahan selle väga selgelt välja öelda. USA ei tunnista kunagi, mitte iialgi Venemaa nõudeid Ukraina suveräänsele territooriumile. Niinimetatud rahvahääletus oli ilmne ja absoluutne pettus.» Samuti kehtestab USA anneksiooni tõttu Venemaale uued sanktsioonid.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres mõistis annekteerimisplaanid hukka ohtliku eskalatsioonina, millel ei ole tänapäeva maailmas kohta.

«Igasugune otsus minna edasi Ukraina Donetski, Luhanski, Hersoni ja Zaporižžja oblasti annekteerimisega ei oma õiguslikku väärtust ja väärib hukkamõistu,» märkis Guterres, lisades, et rahvahääletusi ei saa nimetada rahva tahte tõeliseks väljenduseks.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles