Ukraina esitas avalduse NATOsse astumiseks (26)

Postimees
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukrainian Presidential Press Off/Zuma Press/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi esitas ametliku avalduse NATO liikmeks saamiseks.

Ukraina taotleb kiirendatud korras NATO-ga liitumist, teatas president Zelenskõi pärast riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu istungit.

«Me oleme juba tõestanud oma ühilduvust alliansi standarditega. Me astume otsustava sammu, allkirjastades Ukraina kiirendatud NATO-ga ühinemise taotluse,» ütles Zelenskõi sotsiaalmeedias avaldatud videos.

«Julgeolekule ei ole alternatiive. Kuid selle tagamiseks on vaja pühendumust,» lisas Zelenskõi.

«Ukraina ei pea Venemaaga mingeid läbirääkimisi seni, kuni Putin on Venemaa Föderatsiooni president. Me hakkame läbirääkimisi pidama uue presidendiga,» ütles Zelenskõi pärast seda, kui Putin annekteeris neli Moskva poolt okupeeritud Ukraina piirkonda.

Liikmesustaotluse läbivaatamise ajal teeb Ukraina ettepaneku rakendada riigi ja Euroopa julgeolekutagatisi vastavalt Kiievi julgeolekulepingule, mis on välja töötatud ja partneritele esitatud, ütles Zelenskõi.

Balti riikide välisministrid avaldasid Ukraina NATO liikmeks saamisele ühiselt toetust. «Ukraina Balti sõbrad toetavad Ukraina liitumist NATOga nii kiiresti kui võimalik,» kirjutas Eesti välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) Twitteris. «Ukraina julgus tugevdab meie liitu,» lisas Reinsalu postituses. 

Kommentaarid (26)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles