Kümned riigid lahkusid Vene esindaja kõne ajal UNESCO konverentsilt (4)

Copy
Vene asekultuuriminister Sergey Obrõvalin UNESCO konverentsil.
Vene asekultuuriminister Sergey Obrõvalin UNESCO konverentsil. Foto: JOSE MENDEZ/EPA/SCANPIX

Kümnete riikide esindajad lahkusid reedel protestiks Ukraina sõja vastu rahvusvaheliselt kultuurikonverentsilt, kui kõnepulti asus Venemaa esindaja.

Boikott leidis aset ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsiooni UNESCO poolt Méxicos kokku kutsutud kultuuripoliitika ja säästva arengu maailmakonverentsi viimasel istungil.

Leedu kultuuriminister Simonas Kairys arvustas 48 riigi nimel tehtud avalduses Moskva õigustamatut ja ebaseaduslikku agressiooni Ukraina vastu.

Kairys ütles kohtumisel, et UNESCO on tuvastanud Venemaa sissetungist põhjustatud kahju vähemalt 193 Ukraina kultuuriobjektile, sealhulgas muuseumidele, raamatukogudele, kultuurikeskustele ja ajaloolistele hoonetele.

Kümned osalejad tõusid püsti ja lahkusid auditooriumist, kui konverentsil võttis sõna Venemaa delegaat Sergei Obrõvalin, kes lükkas kriitika tagasi kui «vastuvõetamatu».

Viimase 40 aasta suurimaks omataoliseks peetava kolmepäevase kohtumise lõpuks võtsid 150 riiki vastu deklaratsiooni, mis kinnitas kultuuri kui «globaalset avalikku hüve», teatas UNESCO.

Riigid kutsusid üles reguleerima digisektorit, eriti peamisi platvorme, et edendada veebipõhist kultuurilist mitmekesisust, kunstnike intellektuaalomandi õigusi ja kõigile õiglast juurdepääsu sisule, lisati raportis.

Valitsused võtsid samuti kohustuse tõhustada võitlust kultuuriväärtuste ebaseadusliku kaubitsemisega ja pöördusid kunstimüüjate poole, et nad ei pakuks müügiks tõestamata päritolu esemeid.

UNESCO teatas koostöös Interpoliga varastatud kultuuriväärtuste virtuaalse muuseumi loomisest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles