Bulgaarias peetakse juba neljandad parlamendivalimised 18 kuu jooksul

Copy
Üldvalimised Bulgaarias.
Üldvalimised Bulgaarias. Foto: Valentina Petrova / AP / Scanpix

Bulgaarias peetakse täna juba neljandad parlamendivalimised viimase 18 kuu jooksul.

Kui eelmistel valimistel oli peatähelepanu korruptsioonil, siis nüüd on valijate peamine mure hinnatõus.

Euroopa Liidu vaeseimas liikmesriigis on inflatsioon ligi 20 protsenti ja hiljutised arvamusuuringud näitasid paljude bulgaarlaste «talvehirmu» seoses kasvavate kuludega energiale ja toidule.

Valimiste eel oli küsitluste kohaselt populaarseim erakond ekspeaminister Bojko Borisovi GERB, mida toetas umbes 25 protsenti valijaist.

GERB kaotas võimu mullu novembris korruptsioonivastaste massimeeleavalduste järel ning Borisovi rivaal umbusaldushääletuse tõttu ametist lahkuv peaminister Kiril Petkov kutsus valijaid andma talle võimalust «muutusi jätkata».

Petkov, keda arvamusküsitlustes toetas umbes 16 protsenti valijaist, on välistanud koalitsiooni Borisoviga, mis suurendab kartust, et ka seekordsetel valimistel ei suudeta lõpetada poliitilist ebastabiilsust.

Analüütikute hinnangul võib Borisov leida potentsiaalsed koalitsioonipartnerid Türgi vähemuse erakonnas MRF ja marurahvuslikus Vazraždane.

Avalikult venemeelne Vazraždane on kasvatanud alates Venemaa kallaletungist Ukrainale tänavu märtsis toetust ning võib arvamusküsitluste kohaselt saada 11-14 protsenti häältest.

Märksõnad

Tagasi üles