NATO Ida-Euroopa maade riigipead tegid ühisavalduse Ukraina toetuseks (2)

BNS
Copy
Alar Karis, Eesti Vabariigi president.
Alar Karis, Eesti Vabariigi president. Foto: Madis Veltman

Kesk- ja Ida-Euroopa NATO liikmesriikide presidendid tegid ühisavalduse Venemaa katsete kohta annekteerida ebaseaduslikult Ukraina alasid.

«Meie, Kesk- ja Ida-Euroopa riigipead, kes on sõja ajal külastanud Kiievit ning näinud oma silmadega Venemaa agressiooni tagajärgi, ei saa vaikida, kui Venemaa Föderatsioon räigelt rikub rahvusvahelist õigust, ning pöördume kõigi poole järgmise avaldusega,» seisab avalduses. «Kordame oma toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele. Me ei tunnista ega tunnusta kunagi Venemaa katseid annekteerida Ukraina territooriumi.»

Riigipead lubavad kindlalt seista 2008. aasta Bukaresti NATO tippkohtumise otsuse taga, mis puudutab Ukraina tulevast liikmesust. Samuti lubavad presidendid toetada Ukrainat kaitsel Venemaa sissetungi vastu.

«Nõuame Venemaalt viivitamatut taganemist kõigilt okupeeritud aladelt ja julgustame kõiki liitlasi suurendama oluliselt oma sõjalist abi Ukrainale. Kõik need, kes panevad toime agressioonikuritegusid, tuleb vastutusele võtta ja kohtu ette tuua,» sedastasid avaldusega ühinenud Tšehhi, Eesti, Läti, Leedu, Põhja-Makedoonia, Montenegro, Poola, Rumeenia ja Slovakkia riigipead.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles