INTERVJUU ⟩ Rootsi kaitse­ekspert: kurdide välja­andmine võib aktiveerida NATO-vastased

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Rootsi Kaitseuuringute agentuuri kaitsenanalüüsi osakonna direktor Robert Dalsjö osales Tallinnas ABCD julgeolekukonverentsil.
Rootsi Kaitseuuringute agentuuri kaitsenanalüüsi osakonna direktor Robert Dalsjö osales Tallinnas ABCD julgeolekukonverentsil. Foto: Eero Vabamägi

Kui Rootsi peaks Türgiga lepituse otsimiseks andma välja kurdi aktiviste, võib see kaasa tuua teatud ühiskonnagruppide süüdistused, et NATOga liitumise nimel reedetakse sotsist peaministri Olof Palme pärand, ennustab Rootsi Kaitseuuringute Agentuuri kaitseanalüüsi osakonna direktor Robert Dalsjö.

Kuivõrd kokku lepitud on nüüd NATO küsimus Rootsi ühiskonnas?

Ma ütleksin, et poliitiliselt on see kokku lepitud, sest kõik peamised erakonnad on selle poolt – mõned südame ja mõned vaid mõistusega. Ainult kaks erakonda on nüüd vastu: rohelised ja endised kommunistid (Vasakpartei – toim). Ehk poliitilisel tasemel on toetus kindel.

Rahva seas pole toetus päris nii kindel kui Soomes ning see on tingitud Soome ja Rootsi ajaloo erinevusest. Kuid see on siiski piisavalt kindel.

Paremtsentri erakonnad on NATO liikmesust propageerinud pikka aega, neil on tunne, et Rootsi kuulub sinna, sest NATO on demokraatlike riikide liit.

Sotsiaaldemokraadid ja Rootsi Demokraadid olid skeptilised, kuid koos Ukraina sõja ja sellega, et Soome tahab liituda, muutsid sotsiaaldemokraadid meelt, sest nägid, et meil oleks võimatu jääda NATOst välja, kui Soome liitub – muidu muutuksime takistuseks Soome ja NATO vahel ning nad ei tahtnud selle eest vastutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles