KOHALIK VAADE Läti valijad eelistasid läbiproovitud jõududele uusi erakondi

Raivis Vilūns
, ajakirjanik, Riia
Copy
Läti valimised võitnud erakonna Uus Ühtsus liider Krišjānis Karinš üleeile õhtul partei valimispeol rõõmustamas. Ilmselt alustab ta juba homme kõnelusi uue valitsuse moodustamiseks. 
Läti valimised võitnud erakonna Uus Ühtsus liider Krišjānis Karinš üleeile õhtul partei valimispeol rõõmustamas. Ilmselt alustab ta juba homme kõnelusi uue valitsuse moodustamiseks. Foto: Janis Laizans/reuters/Scanpix

Värsked poliitilised jõud saavutasid nädalavahetusel Läti parlamendivalimistel tugeva tulemuse, samas kui varasemate edukate parteide käsi käis pigem täbaralt.

Kuigi mõnes valimisringkonnas loeti veel eile hääli ning ametlike tulemuste selgumiseni võib minna paar päeva, on üsna selge, et Läti seimi pääseb neli uut erakonda ning kaks varasemat mõjukat parteid jääb parlamendi ukse taha. Viieprotsendisest künnisest saab sel korral üle seitse või kaheksa erakonda.

Valimisaktiivsus jäi üleeile 59 protsendi juurde, olles sellega pisut suurem kui eelmisel korral.

«Esialgsed valimistulemused näitavad, et uus valitsus ei saa olema ei stabiilsem ega ühtsem kui praegune,» oletas poliitikaanalüütik Filips Rajevskis avalik-õigusliku televisiooni LTV eetris.

Valimiste selge võitja on peaminister Krišjānis Karinši partei Uus Ühtsus, mis sai peaaegu 19 protsenti häältest. Teisel kohal on ligi 13-protsendise poolehoiuga Roheliste ja Põllumeeste Liit ning 11 protsendiga nende seljataga Ühendatud Nimekiri. Viimane on uus poliitiline jõud, mille moodustavad aga juba varasemast tuttavad parteid ja isikud.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles