Bulgaaria valimised võitnud Borisoviga on nõus võimu jagama vaid türgi vähemus ja venemeelsed (1)

Copy
Erakonn GERB liider Bojko Borisov (keskel) poseerib eile pärast hääletamist Sofias toetajatega.
Erakonn GERB liider Bojko Borisov (keskel) poseerib eile pärast hääletamist Sofias toetajatega. Foto: NIKOLAI DOICHINOV / AFP / SCANPIX

Eile peetud Bulgaaria üldvalimistel napsas esikoha konservatiivse ekspeaministri Bojko Borisovi erakond, kuid ekspertide hinnangul ei ole ilmselt loota, et sellega jõuaks riigis lõpule poliitilise ebastabiilsuse ajajärk, mis on toonud kaasa juba neljad valimised pooleteise aasta jooksul.

Borisovi erakond GERB sai esialgsetel tulemustel 23–25 protsenti häälest, lubades pakkuda kindlat kurssi olukorras, kus inflatsioon kasvab ja Venemaa jätkab sõda Ukraina vastu. Kogenud Borisovi võivad jätta aga liitlasteta visalt püsivad süüdistused korruptsioonis.

GERBi seljataga võttis valimistel teise koha augustis peaministri ametist tagasi astunud tsentristi Kiril Petkov erakond umbes 19–20 protsendiga häältest.

Tundub, et ainsad võimalikud koalitsioonipartnerid Borisovile on Türgi vähemuspartei MRF, mis ilmselt saab umbes 15 protsenti häältest, ja kaks venemeelset erakonda, mis on esile kerkinud pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse. Need kaks parteid, Vazrazhdane ja Bulgaaria Progress, saavad kahepeale eeldatavasti umbes 15 protsenti häältest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles