Briti euroskeptikust minister vabandas Iirimaa ees

Copy
Minister Steve Baker.
Minister Steve Baker. Foto: Oli ScarffAAFP/Scanpix

Briti valitsuse minister vabandas täna kahju eest, mida ta on põhjustanud diplomaatilistele suhetele Suurbritannia ja Iirimaa vahel Brexiti-läbirääkimiste ajal.

Iiri rahvusringhäälingule RTE antud usutluses väljendas Steve Baker kahetsust, et suhted Suurbritannia ja Iirimaa vahel on Brexiti-protsessi tõttu halvenenud.

Brexiti üks veendunumaid toetajaid ja euroskeptik, kes septembris määrati valitsuse Põhja-Iiri büroo portfellita ministriks, tunnistas, et tema karmikäeline hoiak Suurbritannia lahkulöömise kõnelustel Euroopa Liidust «tekitas tohutus koguses ängi».

«Osa meie tegevustest polnud kuigi aupaklikud Iirimaa seaduslike huvide vastu ning ma tahan õigluse jalule seada,» ütles Baker.

Sarnase vabanduse esitas ta suhete kohta Iirimaaga konservatiivide iga-aastasel suurkogul, mida varjutas pahameeletorm seoses uue peaministri Liz Trussi majandusplaanide avalikustamisega.

Põhja-Iiri minister ütles, et tal oli võimalus kohtuda Iiri liidritega kuninganna Elizabeth II surma järel peetud üritustel ning et ta «tundis veidi jää sulamist».

Trussi valitsus püüab Brexiti-järgse kaubavahetuse Põhja-Iirimaad puudutava reeglistiku keeruka teemaga tegelemisel leida uut lähenemist nii Dublini kui Brüsseliga.

Pühapäeval ütles Iirimaa peaminister Micheál Martin RTE-le, et tunda on «siirast osavõtlikkust» protokolli lahendamises, mis jätaks Põhja-Iiri EL-i ühisturule eesmärgiga vältida Iiri saarele tolli kohaldamist.

Bakeri sõnul ei ole tema vabandust veel tervitanud unionistid, kuid ta kutsus neid pingeid leevendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles