Venemaa teeks tuumarelva kasutamisega endale tõsist kahju (1)

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Tuumaseen, mis tekkis 37 kilotonnnise Priscilla tuumapommi testimisel Nevadas 1957. aastal.
Tuumaseen, mis tekkis 37 kilotonnnise Priscilla tuumapommi testimisel Nevadas 1957. aastal. Foto: U.S. Department of Energy/SWNS/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin on juba mitmeid kordi ähvardanud kasutada tuumarelva ning pärast Ukraina alade ametlikku annekteerimist levib kartus, et Venemaa võib seda «oma territooriumi kaitseks teha». Julgeolekueksperdid peavad tuumarelvade kasutamist vähetõenäoliseks, kuigi oht on suurem kui kunagi varem.

Kui Venemaa president Vladimir Putin 21. septembril Venemaal osalise mobilisatsiooni välja kuulutas, ähvardas ta ka tuumarelvade kasutamisega: «Kui meie riigi territoriaalne terviklikkus on ohus, kasutame loomulikult kõiki meie käsutuses olevaid vahendeid, et kaitsta Venemaad ja oma rahvast. See ei ole bluff. Ja need, kes üritavad meid tuumarelvadega šantažeerida, peaksid teadma, et tuul võib pöörata ja suunduda nende poole.»

Ka 30. septembril toimunud pidulikul tseremoonial, kus teatati nelja Ukraina oblasti annekteerimisest, rõhutas Putin, et Venemaa teeb kõik oma alade kaitsmiseks: «Teeme kõik, et tagada meie inimeste turvaline elu.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles