ÜRO: Pakistanis seisab toidukriisiga silmitsi 5,7 miljonit inimest

Copy
Pakistanis elavad pärast üleujutusi paljud inimesed telklaagrites. Pakistan, Khyber Pakhtunkhwa provints 3. oktoober 2022.
Pakistanis elavad pärast üleujutusi paljud inimesed telklaagrites. Pakistan, Khyber Pakhtunkhwa provints 3. oktoober 2022. Foto: SAOOD REHMAN/EPA/Scanpix

ÜRO humanitaarabiagentuur hoiatas esmaspäeval, mil Pakistani valitsus teatas tulvaohvrite arvu kerkimisest, et umbes 5,7 miljonit üleujutustes ellujäänut seisab järgmise kolme kuu jooksul silmitsi tõsise toidunappusega.

Pakistani riikliku kriisihaldusameti teatel on tavatult tugevate mussoonvihmade tõttu tekkinud tulvavetes hukkunud 1695 inimest ning looduskatastroof on mõjutanud 33 miljonit inimest, hävitanud enam kui kaks miljonit kodu ja sundinud sadu tuhandeid inimesi elama telkides või muudes ajutistes varjupaikades.

ÜRO humanitaarasjade koordinatsioonibüroo (UNOCHA) teatas oma hiljutisimas raportis laupäeval, et üleujutused mõjutavad Pakistani toiduga varustatuse ebakindlust veelgi ning et tulvade mõjualal on septembrist novembrini toidukriis.

Isegi enne üleujutusi elas 16 protsenti sealsest elanikkonnast mõõduka või tõsise toidunappuse tingimustes, selgub Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetest.

Pakistani valitsus ütleb, et kohest muret toidu pärast ei ole ning nisuvaru kestab järgmise lõikuseni. Samuti on valitsusel kavas osta nisu täiendavalt sisse.

UNOCHA kohaselt on veepõhised ja muud haigused tõusuteel nii Sindhi kui Belutšistani provintsides, kus juuni keskpaigast alates on tulvavesi tekitanud enim kahju.

Mitmel pool on tulvavesi taandunud mõõdukalt või isegi arvestataval määral. Raport tõi samas esile, et paljudel inimestel tuleb paraku elada ebasanitaarsetes tingimustes ajutistes varjupaikades, kus sageli on piiratud juurdepääs elementaarsetele vahenditele. Seetõttu kasvab ka mastaapse tervisekriisi oht.

ÜRO amet lisas, et rasedate eest hoolitsetakse eraldi ajutistes laagrites, kus võimalik, ning ligi 130 000 lapseootel naist vajab viivitamatult meditsiiniteenuseid.

Juba enne üleujutusi oli Pakistanis Aasia üks kõige kõrgem suremus lapseootel emade või sünnitajate seas, praegune olukord aga halvendab seda statistikat veelgi, märkis UNOCHA.

ÜRO taotleb rahvusvahelistelt doonoritelt veel täiendavalt 800 miljonit dollarit esmatähtsaks abiks Pakistani tulvades ellujäänutele.

Pakistani võimude hinnangul tekitasid üleujutused umbes 30 miljardi dollari suuruse kahju riigi majandusele.

Tulvavesi viis kaasa tuhandeid kilomeetreid maanteid, hävitas 440 silda ja häiris tõsiselt raudteeliiklust. Pakistani riiklik raudteefirma Pakistan Railways teatas, et taastas rongiühendused juba mitmel pool Sindhi provintsis, mille pealinn on Karachi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles