Biden siirdub tormist räsitud Puerto Ricosse abi viima (1)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: RS/MPI/Capital Pictures

USA president Joe Biden siirdub esmaspäeval orkaanide laastatud Puerto Ricosse, kus ta teatab 60 miljoni dollari suurusest abist tormikaitsete tugevdamiseks.

Puerto Rico on USA territoorium, mille elanikud on viimaste looduskatastroofide järel kurtnud unarusse jätmist.

Esileedi Jill Biden saadab riigipead reisil, mis viib presidendipaari kolmapäeval ühtlasi ka Florida osariiki, et näha hävitustööd, mille pani toime orkaan Ian.

Nii Puerto Ricos kui Floridas leidis aset surmajuhtumeid, ulatuslikke elektrikatkestusi, ohtlikke üleujutusi ja laastavat hävingut kinnisvarale, seda nii orkaanide Fiona kui seejärel Iani tuultest.

Bidenid külastavad Ponce'i linna Puerto Rico lõunarannikul, kus nad kohtuvad orkaani tõttu kannatada saanud perekondade ja kogukonnajuhtidega, aidates pakkida toitu ja muid varusid abivajajate jaoks.

"Siirdun Puerto Ricosse, sest nende eest pole just kuigi hästi hoolitsetud," ütles president lahkudes. Tema sõnul on püüdnud puertoricolased meeleheitlikult tulla toime viimase orkaani kahjudega. «Tahan näha tänast hetkeolukorda ja tagada, et me panustame kõiges, milles saame.»

Bidenil on kavas teatada uuest abirahast, millega aidata täiendavalt toestada muldvalle, tugevdada tulvatõkkeid ning luua uus üleujutuste häiresüsteem, et Puerto Rico oleks tulevikus paremini tormideks valmis, ütles üks Valge Maja ametnik.

Orkaan Fiona nõudis Puerto Ricos 25 inimelu, selgub saare tervishoiuameti andmetest. Nimetatud surmadest 12 asjaolude kallal ametnikud alles juurdlevad.

Puerto Ricos kadus täielikult elekter ning umbes miljon inimest jäi ajutiselt ilma joogiveest, kui septembri keskel toona esimese kategooria orkaan Fiona saart nüpeldas. Biden kuulutas 18. septembril välja eriolukorra saarel.

Saare elanikud on kõik USA kodanikud ning nad on kaevanud hüljatuse tunde üle Washingtonilt pärast varasemaid looduskatastroofe, nende seas ka kaksikorkaanideks nimetatud Irma ja Maria tehtud laastamistööd 2017. aastal.

Florida, kus orkaan Ian maabus kolmapäeval võimsa neljanda kategooria tormina, püüab jätkuvalt hinnata üüratut kahju, seda eriti osariigi edelaosas.

USA ajaloo üks võimsama jõuga torm Ian nõudis vähemalt 58 inimelu Floridas ja neli Põhja-Carolinas.

Ühendriikide võime, olgu nii föderaal-, osariiklikul kui kohalikul tasandil, hinnatakse sageli nende reageerimise suutlikkuse ja tõhususe alusel, seda eriti looduskatastroofide puhul.

Pärast orkaan Katrina tohutut hävingut New Orleans'is ja Mehhiko lahe rannikualadel, võtsid kriitikud armutult toonase vabariiklasest riigipea George W. Bushi kallal, kui ilmusid fotod sellest, kuidas ta tormikahjusid kõrgel õhust hindamas käis.

Ränga kriitika osaliseks langes oma ametiajal samuti vabariiklasest president Donald Trump, kes tormide järel Puerto Ricot külastades viskas korvpallile omase viskega inimestele paberkäterättide rulle. Pealinna San Juani linnapea nimetas Trumpi käitumist solvavaks ja põlastusväärseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles