VAHUR LAIAPEA UKRAINA PÄEVIK ⟩ Kildudeks elud ja elukillud rindelinnast Kupjanskist

Vahur Laiapea
, filmirežissöör, -produtsent ja -operaator
Copy
Ukraina armee ohvitser Oleksandr tagasivõidetud Kupjanski piiril. 
Ukraina armee ohvitser Oleksandr tagasivõidetud Kupjanski piiril. Foto: Vahur Laiapea

Kupjansk on paarikümne tuhande elanikuga rajoonikeskus Harkivi oblastis Venemaa piiri lähedal. Hetkel on see rindelinn, mis on pideva tule all. Venelased on linnast välja löödud, kuid mitte kaugele. Tükike Ukraina maad on siinkandis veel nende reostada. See on strateegilise tähtsusega piirkond Ukraina vägede edasiseks pealetungiks Luhanski suunas.

Ajakirjanikke siia ei lubata. Aga eks mõned ikka kuidagi pääsevad. Mina pääsen ka – tänu Oleksandrile, Ukraina armee ohvitserile, kellega kohtusin mõne päeva eest Ševtšenkoves.

Oleksandr paneb oma automaadi sõidu ajaks auto armatuurlauale. Selle toru ots on musta kleeplindiga kinni teibitud. Milleks see, küsin. Et tolm torusse ei pääseks. Mõned mehed tõmbavad toru otsa kondoomi. Kuidas keegi.

Jõuame äärelinna. Bussipeatuses istuvad kaks inimest. Noor naine ja väga noor mees. Ema ja poeg. Nad ootavad evakuatsioonibussi, aga ei tea, kas see täna enam tuleb. Lubame, et kui nad meie lahkumise ajal veel seal on, võtame nad peale ja aitame Harkivisse. Nendega mu Kupjanski kohtumised algavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles