Valge Maja arutas liitlastega vastust Põhja-Korea raketikatsetusele

BNS
Copy
Jake Sullivan.
Jake Sullivan. Foto: Reuters/ScanPix

Valge Maja teatas, et USA riikliku julgeoleku nõunik arutas eraldiseisvalt oma Lõuna-Korea ja Jaapani ametivendadega Põhja-Korea viimatist raketikatsetust, mis lendas teisipäeva hommikul üle saareriigi ja maandus ookeanis.

«Mõlemas kõnes konsulteerisid riikliku julgeoleku nõunikud kohaseid ja jõulisi ühis- ning rahvusvahelisi vastuseid ning riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan taaskinnitas Ühendriikide kaljukindlat pühendumust Jaapani ja KV (Korea Vabariigi ehk Lõuna-Korea) kaitsele,» ütles riikliku julgeoleku pressiesindaja Adrienne Watson USA idaranniku aja järgi esmaspäeva õhtul tehtud avalduses.

Põhja-Korea tulistas välja keskpika laskeulatusega ballistilise raketi (IRBM), teatas Lõuna-Korea sõjavägi teisipäeva varahommikul. Jaapani võimud käivitasid lühiajaliselt ka riigi raketihoiatussüsteemi ning andsid teatud piirkondades inimestele korralduse otsida varju.

Eraldiseisvas avalduses mõistis USA India ookeani ja Vaikse ookeani lääneosa väejuhatus raketilaskmise hukka.

«Ühendriigid mõistavad sellise teo hukka ja kutsuvad KRDV-d hoiduma edasistest ebaseaduslikest ja destabiliseerivatest sammudest,» seisis esmaspäeval tehtud avalduses, mis kasutas Põhja-Korea ametliku nimetuse Korea Rahvademokraatlik Vabariik lühendit.

Viimane kord, kui stalinistlik riik tulistas raketi üle Jaapani, leidis aset 2017. aastal, niinimetatud «tule ja raevu» kõrgajal, kui Pyongyangi diktaator Kim Jong-un vahetas solvanguid USA toonase presidendi Donald Trumpiga.

Tegemist oli järjekordse raketilaskmisega osana Pyongyangi relvakatsetuste jadast.

Tuumarelvastatud Põhja-Korea on korraldanud tänavu rekordilise hulga relvakatsetusi. Kaks ballistilist raketti tulistati välja ka neljapäeval, vaid mõni tund pärast USA asepresidendi Kamala Harrise lahkumist Lõuna-Koreast.

Jaapani peaminister Fumio Kishida mõistis hiljem päeval Põhja-Korea raketitulistamise karmilt hukka.

«Ballistiline rakett lendas meie riigist üle ja kukkus Vaiksesse ookeani. Tegemist on järjekordse vägivallaaktiga pärast hiljutisi korduvaid ballistiliste rakettide väljalaskmisi. Mõistame selle karmilt hukka,» ütles Kishida ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles