Saalomoni Saared ei kavatse valida poolt USA ja Hiina vahel

Copy
Saalomoni Saarte välisminister Jeremiah Manele (vasakul) ja tema Uus-Meremaa kolleeg Nanaia Mahuta ühispressikonverentsil Wellingtoni parlamendihoones.
Saalomoni Saarte välisminister Jeremiah Manele (vasakul) ja tema Uus-Meremaa kolleeg Nanaia Mahuta ühispressikonverentsil Wellingtoni parlamendihoones. Foto: MARK MITCHELL / AP / Scanpix

Saalomoni Saared väljendasid teisipäeval rahulolematust seoses USA ja Vaikse ookeani partnerlusdeklaratsiooniga, sest seal sisalduvad kaudsed vihjed Hiinale tekitasid neis «ebamugavust».

Saalomonide välisminister Jeremiah Manele ütles Uus-Meremaa ajakirjanikele vastuseks küsimustele tema riigi rahulolematuse kohta leppe üle, mis allkirjastati läinud nädalal Washingtonis, et esialgses mustandis olnud viited panevad neid positsiooni, kus nad peavad valima pooli ning nad ei taha olla sellises olukorras.

Küsimusele, kas vihjed käivad Hiina kohta, vastas Manele: «Kaudselt.»

Manele ütles, et USA ja 14 Vaikse ookeani saareriigi kohtumisel Washingtonis leiti ühine pind läbirääkimiste jaoks, mis lubas Saalomoni Saartel viimaks lõppversioonile alla kirjutada.

Ühendriigid on mänginud peamist rolli Vaikse ookeani lõunaosas alates Teise maailmasõja võidust, ent viimastel aastatel on Hiina asunud end üha jõulisemalt piirkonnas kehtestama läbi investeeringute, politsei väljaõppe pakkumise ja kõige vastuolulisemalt viimati julgeolekupakti allkirjastamisega Saalomoni Saartega.

Pekingi üha kasvavale mõjule piirkonnas vastukaaluks, tegi USA president Joe Biden läinud nädalal teatavaks 810 miljoni dollari andmise Vaikse ookeani saartele ning allkirjastas tihedama koostöö leppe koos nendega.

Saalomoni Saarte peaminister Manasseh Sogavare ütles AFP-le Washingtonis, et läbirääkimistel võeti tema muresid kuulda «positiivsel viisil».

Uus-Meremaa pealinnas Wellington pärast oma kohaliku kolleegi Nanaia Mahutaga kohtunud Manele ütles, et nii Hiina kui USA on Vaiksel ookeanil teretulnud.

Välisminister kinnitas taaskord Saalomonide positsiooni, et aprillis allkirjastatud julgeolekuleping Pekingiga ei too kaasa Hiina sõjalist kohalolu saarestikus.

«India ookeani ja Vaikset ookeani ei tohiks näha vastasseisu, konflikti, sõja piirkonnana,» ütles Manele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles