Podoljak: Venemaal on plaan rünnata Valgevenest

BNS
Copy
Ukraina presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak Kiievis, 28. september 2022
Ukraina presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak Kiievis, 28. september 2022 Foto: Nicolae Dumitrache

Venelased võivad üritada korraldada mässu ja haarata Valgevene autoritaarselt riigipealt Aleksandr Lukašenkalt kontrolli sõjaväe üle, vahendas Ukraina portaal Unian teisipäeval president Volodõmõr Zelenskõi nõuniku Mõhhailo Podoljaki sõnu.

Tema sõnul on Lukašenka suures segaduses Venemaa autoritaarse presidendi Vladimir Putini surve tõttu, kes üritab Valgevenet Ukrainaga sõtta tirida.

«Subjektil (Lukašenkal) on sisepoliitilisel turul väga suured probleemid. Ta ei ole legitiimsest vaatepunktist niivõrd tugev, kui ta ise end varem pidas ja nagu see oli enne 2020. aasta sügist. Teisest küljest on ta Putini äärmise surve all. Vene Föderatsioon tahab liitriigilt intensiivsemat sõjas osalemist, mis tähendab Valgevene jaoks omariikluse väljavaadete järsku nullimist... ja valgevenelased mõistavad seda, sealhulgas Lukašenka,» ütles Podoljak.

«Seetõttu on Lukašenka ühelt poolt segaduses, teisalt aga masenduses,» lisas ta.

Podoljaki sõnul hoiab Ukraina olukorda Valgevene piiril tugeva kontrolli all, mõistes suurepäraselt Venemaa plaane.

«Ukrainas on Valgevene piirile koondatud kaitsejõud ja peetakse sõjalisi õppusi,» sõnas ta, lisades, et piiril on miiniväljad ja perimeetrit valvatakse hästi. «Muidugi üritab Venemaa nüüd saata sinna teatud arvu mobiliseerituid, 20 000–30 000.»

Tema sõnul üritatakse sel viisil katsetada.

«Isegi riigisisene mäss on üks stsenaariumeid, mida peame üsna tõsiseltvõetavaks,» lausus Podoljak, märkides, et oma sõdurite sissetoomise järel Valgevenesse üritaksid venelased lavastada mässu ja haarata Lukašenkalt kontrolli sõjaväe üle.

Podoljak kinnitas, et Valgevene suunalt tulla võiva rünnaku puhuks on Ukraina vägi aktiivselt valmistunud.

«Mõistame, et Venemaa püüab seda aktiveerida, kuid Venemaal on iga päevaga üha vähem võimalusi,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles