USA ja Lõuna-Korea tulistasid rakette Jaapani merre

Copy
ATACMS raketi tulistamine Lõuna-Koreast.
ATACMS raketi tulistamine Lõuna-Koreast. Foto: Lõuna-Korea kaitseministeerium/AFP/Scanpix

Lõuna-Korea ja USA tulistasid täna Jaapani merre neli pind-pind tüüpi raketti, teatas uudisteagentuur Yonhap Lõuna-Korea sõjaväele viidates.

Tegemist oli vastusega Põhja-Koreale, mis tulistas teisipäeval esmakordselt viimase viie aasta jooksul ballistilise raketi üle Jaapani, teatasid Lõuna-Korea relvajõud.

Lõuna-Korea ja USA tulistasid kumbki välja kaks armee taktikalise raketisüsteemi ATACMS lühimaa ballistilist raketti, mis tabasid virtuaalsihtmärke, teatas Lõuna-Korea staabiülema ühendkomitee.

Lõuna-Korea president Yoon Suk-yeol nimetas varem Põhja-Korea raketikatsetusi «provokatsiooniks» ja lubas «karmilt reageerida».

Lõuna-Korea ja USA hävitajad viisid teisipäeval läbi pommitamisõppuse Kollasel merel asuva sihtmärgi pihta.

Õppuste eesmärk on «veenduda, et meil on olemas sõjaline võimekus reageerida Põhja provokatsioonidele, kui see nii peaks minema,» ütles USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja John Kirby CNN-ile.

«Kuid selleni ei tohiks minna. Oleme Kim Jong-unile selgelt öelnud, et oleme nõus ilma eeltingimusteta maha istuma. Me tahame näha Korea poolsaare tuumavabaks muutmist,» lausus Kirby.

«Ent ta ei ole näidanud üles soovi selles suunas liikuda – ja ausalt öelda liigub ta lausa vastupidises suunas, jätkates Julgeolekunõukogu resolutsioone rikkuvate raketikatsetuste läbiviimist.»

Viimati tulistas Pyongyang raketi üle Jaapani 2017. aastal, kui Põhja-Korea liider Kim Jong-un vahetas raevukaid avaldusi USA tollase presidendi Donald Trumpiga.

ÜRO juht António Guterres mõistis Põhja-Korea viimase katsetuse hukka kui «selge eskalatsiooni», samas kui USA president Joe Biden ja Jaapani peaminister Fumio Kishida taunisid seda «kõige karmimalt».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles