Sloveenia seadustas samasooliste abielud (1)

BNS
Copy
Sloveenia parlament.
Sloveenia parlament. Foto: AFP/SCANPIX

Sloveenia parlament seadustas teisipäeval samasooliste abielud, saades esimeseks Ida-Euroopa riigiks, mis annab homopaaridele heteroseksuaalsetega samad õigused.

Põhiseaduskohus otsustas juba juulis, et samasoolised paarid võivad ametlikult abielluda ja lapsi adopteerida, kuid teisipäevase sammuga sai see otsus seaduseks.

Kohus otsustas, et varasem seadus diskrimineeris geipaare, kuna defineeris abielu mehe ja naise liiduna ning andis lapsendamisõiguse ainult heteropaaridele.

Muudetud seadus võeti teisipäeval vastu 48 poolt- ja 29 vastuhäälega, üks saadik jäi erapooletuks.

«Muudatustega ütleme lihtsalt, et erimeelsused ei tohi anda ruumi diskrimineerimisele,» ütles riigisekretär Simon Maljevac parlamendiliikmetele neid tutvustades.

Peamine konservatiivne opositsiooniline Sloveenia Demokraatlik Partei (SDS) on kohtu otsust kritiseerinud ja korraldanud tuhandete inimestega meeleavaldusi, et seista vastu muudatustele, mis tema sõnul on loodusseadustega vastuolus.

«Adopteerimine ei puuduta last saada soovivate (samasooliste) paaride õigusi, vaid selle eesmärk on laste abistamine,» ütles SDSi parlamendirühma juht Alenka Jeraj seadusandjatele.

«Isegi parim isa ei saa asendada ema ja ükski ema ei saa asendada isa,» ütles Jeraj.

Kokku on samasooliste abielud seadustanud 18 Euroopa riiki ja enamik neist lubab ka geipaaridel lapsendada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles