Etioopia valitsus võttis vastu Aafrika Liidu kutse rahukõnelustele

Copy
Rahvas kogunes Etioopia pealinnas Addis Abebas Aafrika Liidu peakorteri ette, et avaldada meelt lahingutegevuse jätkumise vastu 4. oktoober 2022.
Rahvas kogunes Etioopia pealinnas Addis Abebas Aafrika Liidu peakorteri ette, et avaldada meelt lahingutegevuse jätkumise vastu 4. oktoober 2022. Foto: Amanuel Sileshi/AFP/Scanpix

Etioopia valitsus võttis vastu Aafrika Liidu kutse rahukõnelustele Tigray mässulistega, ütles kolmapäeval peaminister Abiy Ahmedi riikliku julgeoleku nõunik.

Nõunik Redwan Hussein ütles Twitteris, et valitsus võttis vastu kutse, mis on kooskõlas tema «põhimõttelise seisukohaga konflikti rahumeelse laheduse osas ja vajadusega pidada eeltingimusteta kõnelusi».

Valitsuse pressiteenistus ütles teates, et Aafrika Liit määras rahukõneluste kuupäeva ja asupaiga, kuid ei täpsustanud.

Ka AL-i pressiesindaja Ebba Kalondo keeldus jagamast informatsiooni selle kohta, kus ja kuidas kõnelused toimuvad.

Mässuline Tigray Rahvavabastusrinne (TPLF) teadaannet ei kommenteerinud. Enam kui kuu aega tagasi jätkusid Põhja-Etioopias lahingud, mis tõid lõpu märtsikuisele relvarahule.

Konflikti süvenemine on toonud kaasa ka rahvusvahelisel tasemel murenoodid. USA teatas sel nädalal, et saadab oma eriesindaja Etioopiasse teist korda kahe kuu jooksul, eesmärgiga üritada konflikti peatada.

Vaenuseisu süvenemine on toonud lahinguväljale ka Eritrea väed, kes toetavad Etioopia valitsusvägesid ja regionaalseid jõude, kes peavad TPLF-i vastu lahinguid mitmel rindel Etioopia põhjaosas.

Tigray teatas oma valmidusest pidada rahukõnelusi Aafrika Liidu vahendusel eelmisel kuul, kuid vägivald on pärast seda ägenenud.

Ühe diplomaatilise allika teatel vahendab kõnelusi endine Nigeeria president Olusegun Obasanjo, Keenia president Uhuru Kenyatta ja endine LAV asepresident Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Tigray regiooni kuus miljonit elanikku on seisnud silmitsi toidu, kütuse, ravimite ja teiste vahendite nappusega, ÜRO Maailma Toiduprogramm on hoiatanud alatoitumuse süvenemise eest piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles