Zelenskõi esinemistest palistatud ülemkogul püütakse hoida ELi ühisrinnet

Täna-homme Euroopa liidreid võõrustava Praha lossi ees lehvib sarnaselt paljudele teistele maadele praegu lisaks Tšehhi enda riigilipule solidaarsuse märgiks ka Ukraina oma. 
Täna-homme Euroopa liidreid võõrustava Praha lossi ees lehvib sarnaselt paljudele teistele maadele praegu lisaks Tšehhi enda riigilipule solidaarsuse märgiks ka Ukraina oma. Foto: Martin Divisek/EPA/Scanpix

Täna Prahas algava Euroopa Ülemkogu kaks põhiteemat – Ukraina sõda ja eurooplaste rahakotti kibedalt näpistavad energiahinnad – on tihedalt seotud: kui rahva majanduslikud raskused süvenevad, ei pruugi 27 riigi konsensus Vene agressiooni ohvri toetamisel püsida.

Ukrainat igatahes tippkohtumisele tulevatel ELi valitsusjuhtidel ja riigipeadel unustada ei lasta. Videosilla vahendusel ilmub president Volodõmõr Zelenskõi nende ette mõlemal päeval – nii täna kui ka homme. Ukraina peaminister Denõss Šmõhal on aga isiklikult Prahas kohal.

Täna on Zelenskõi üks viiest avakõnelejast ülemkogule eelneval esimesel Euroopa Poliitilise Ühenduse tippkohtumisel. Homme hommikul aga Ukrainat puudutaval arutelul.

Tagasi üles