Euroopa Liit kinnitas uue sanktsioonipaketi Venemaa vastu

Postimees
Copy
Naftatanker Peterburi sadamas, taamal paistab Gazpromi Peterburi esinduse kõrghoone.
Naftatanker Peterburi sadamas, taamal paistab Gazpromi Peterburi esinduse kõrghoone. Foto: Anatoly Maltsev / EPA / Scanpix

Euroopa Liidu Nõukogu võttis täna vastu uue sanktsioonipaketi, et karmistada ja tugevdada piiravaid meetmeid Venemaa vastu. Uute meetmetena kehtestatakse G7 kokkulepitud nafta hinnalagi, laiendatakse piiranguid teenustele, ekspordile ja impordile ning lisatakse piirangute alla täiendavaid isikuid ja üksusi.

Paketiga kehtestatakse Venemaa tulude piiramiseks uued ELi impordikeelud 7 miljardi euro väärtuses ning ekspordipiirangud, mis jätavad Kremli sõjatööstuse ja muud tööstusharud põhikomponentide ja -tehnoloogiateta ning Venemaa majanduse ilma Euroopa teenustest ja eksperditeadmistest. Samuti jätavad sanktsioonid Venemaa sõjaväe ja selle tarnijad ilma konkreetsetest kaupadest ja varustusest, mida on vaja sõjapidamiseks Ukraina territooriumil. Paketiga pannakse alus ka õigusraamistikule, mida on vaja G7s kokku lepitud naftahinna ülempiiri rakendamiseks.

Sanktsioneeritute nimekiri täieneb

Sanktsioneeritute nimekirja täiendatakse isikute ja üksustega, kes on seotud Venemaa okupatsiooni, ebaseadusliku annekteerimise ja libareferendumite korraldamisega Donetski, Luhanski, Hersoni ja Zaporižžja oblastis. Nimekirja lisatakse ka kaitsesektoris töötavaid isikuid ja üksusi, näiteks kõrgeid ametnikke ja sõjaväeametnikke, ning Venemaa relvajõude toetavaid ettevõtteid. EL hoiab jätkuvalt sihikul ka neid, kes levitavad sõja kohta väärinfot.

Piirangud laienevad Hersoni ja Zaporižžja oblastile

Piiravate meetmete geograafilist kohaldamisala on laiendatud kõigile valitsuse kontrolli alt väljas olevatele Ukraina piirkondadele Donetski, Luhanski, Zaporižžja ja Hersoni oblastis.

Uued ekspordipiirangud

Kehtestatakse täiendavad ekspordipiirangud, et vähendada Venemaa juurdepääsu sõjalistele, tööstuslikele ja tehnoloogilistele kaupadele ning Venemaa võimet arendada oma kaitse- ja julgeolekusektorit.

See hõlmab söe, sealhulgas koksisöe (mida kasutatakse Venemaa tööstusettevõtetes), konkreetsete elektrooniliste komponentide (kasutatakse Venemaa relvastuses), lennunduses kasutatava tehnika ja teatavate kemikaalide ekspordi keelustamist.

Samuti keelatakse eksportida väikerelvi ja muid piinamisvastase määrusega reguleeritud kaupu.

Uued impordipiirangud

Kokku on lepitud peaaegu 7 miljardi euro väärtuses täiendavaid impordipiiranguid.

Näiteks keelatakse Venemaal valmistatud valmis- ja pooltoodete (teatavate pooltoodete puhul kohaldatakse üleminekuperioodi), masinate ja seadmete, plastide, sõidukite, tekstiilide, jalatsite, naha, keraamika, teatavate keemiatoodete ja juveelitoodete (v.a kullast) import.

G7 naftahinna ülempiiri rakendamine

Tänane pakett märgib Venemaa naftaeksporti käsitleva G7 kokkuleppe rakendamise algust Euroopa Liidus. Kuigi ELi keeld importida meritsi Venemaa toornaftat jääb täielikult kehtima, võimaldaks hinna ülempiir Euroopa ettevõtjatel transportida Venemaa naftat kolmandatesse riikidesse või sellist vedu toetada tingimusel, et selle hind jääb allapoole eelnevalt kehtestatud ülempiiri. See kärbib veelgi Venemaa tulusid, kuid tarnete jätkumine aitab säilitada ülemaailmseid energiaturge. Seega aitab see pidurdada inflatsiooni ja hoida energiakulud stabiilsena ajal, mil kõrged kulud, eriti kõrged kütusehinnad, valmistavad kõigile eurooplastele suurt muret.

Seda sammu koordineeritakse tihedalt G7 partneritega. Hinna ülempiir jõustuks toornafta puhul pärast 5. detsembrit 2022 ja rafineeritud naftatoodete puhul pärast 5. veebruari 2023.

Piirangud riigiettevõtetele

Uute sanktsioonidega keelatakse Euroopa Liidu kodanikel töötada Venemaa teatud riigiettevõtete juhtorganites.

Samuti keelatakse kõik tehingud Venemaa merelaevanduse registriga, mis lisatakse selliste riigi omandis olevate ettevõtete loetellu, mille suhtes kohaldatakse tehingukeeldu.

Finants-, IT- ja muud äriteenused

Keelatakse krüptovaradega kauplemine, s.t kõik krüptovara rahakotid, kontod ja hoiuteenused, olenemata rahakoti suurusest (varem oli lubatud kuni 10 000 eurot).

Paketiga laiendatakse loetelu teenustest, mida ei saa enam osutada Venemaa valitsusele või Venemaal asutatud juriidilistele isikutele. Selliste teenuste hulka kuuluvad nüüd IT-konsultatsioonid, õigusnõustamine, arhitektuuri- ja inseneriteenused.

Sanktsioonidest kõrvalehoidmise takistamine

EL on kehtestanud uue sanktsioneeritavate loetellu kandmise kriteeriumi, mis võimaldab karistada isikuid, kes hõlbustavad sanktsioonidest kõrvalehoidmise keelu rikkumist.

Eesti välisministri kommentaar

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul on Eesti alati seisnud selle eest, et Euroopa Liidu sanktsioonipaketid Venemaa vastu oleksid võimalikult tugevad ja tõhusad.

«Uued sanktsioonid on oluline samm selle suunas, et Euroopa Liidu majandussidemed Venemaaga nõrgenevad ja Euroopa Liidu ettevõtted peavad otsima alternatiive mujalt,» ütles Reinsalu.

Eesti jätkab Euroopa Liidu tasandil sanktsioonide tugevdamise nõudmist, et tõsta agressiooni hind Venemaale nii kõrgele, et see halvaks täielikult Venemaa majanduse ja teeks võimatuks sõja rahastamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles