KOHALIK VAADE Läti lapsed mängisid päris valimisi

Sabīne Bērziņa
, ajakirjanik
Copy
Laste valimiste läbimängimine Läti Cēsise väikelinnas 1. oktoobril.
Laste valimiste läbimängimine Läti Cēsise väikelinnas 1. oktoobril. Foto: Cēsise omavalitsusüksus

Esimesel oktoobril ei hääletanud Läti parlamendivalimistel mitte ainult Aiga Zviedre, vaid ka tema seitsmeaastane poeg Rafaels, kes oli üks Kesk-Lätis asuvas Cēsise väikelinnas korraldatud laste valimistel osalenud 1300 lapsest. Rafaels ütles, et ta on nüüd valimistest rohkem huvitatud, mis oligi lastele korraldatud valimiste läbimängu peamine eesmärk.

Läti lapsed said hääletades otsustada Cēsise linnakeskkonnaga seotud küsimuste üle. Noorematel kui teise klassi lastel tuli valida laste mänguväljaku kujundamiseks istutatavate lillede värvi ja naid said valida kas kollase või lilla vahel.

Koolilapsed teisest kuni seitsmenda klassini said valida, kas nad soovivad vahetada linna mänguväljakute kiiged teist tüüpi kiikede vastu. Vanema vanusegrupi lapsed said otsustada, kuhu nad paigutaksid automaatse veepudelite täitmise masina.

Rafaels, kes alustas kooliteed alles sellel aastal, oli üks nendest lastest, kelle ülesanne oli valida lillede värv. «Koolis sain ma hääletamissedeli, siis pidime sõitma valimisjaoskonda, kus ma seisin järjekorras, ootasin, kuni ema valib. Siis ma tõmbasin sedelile risti ja hääletasin,» kirjeldas Rafaels toimunut oma ema Aiga Zviedre abiga. «Seal oli sein, nii et teised ei näinud, mille poolt ma hääletasin. Ma võisin istuda. Seal oli pastapliiats.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles