ÜLEVAADE ⟩ Ukraina edu lõunarindel muudab Hersoni linna vabastamise käegakatsutavaks

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
35-aastane Ukraina sõdur Viktor kontrollib raskekuulipildujat rindejoonel Lõuna-Ukrainas Mõkolajivi oblastis. 
35-aastane Ukraina sõdur Viktor kontrollib raskekuulipildujat rindejoonel Lõuna-Ukrainas Mõkolajivi oblastis. Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP/Scanpix

Vene vägede kaitseliinide kokkuvarisemine Lõuna-Ukrainas on kasvatanud Kiievis lootust, et peagi on nende üksuste käeulatuses nii Hersoni oblasti samanimeline keskus kui ka Dnepri jõe kaldal asuv strateegiliselt tähtis Nova Kahhovka.

«Ukraina relvajõud on alates oktoobri algusest vabastanud rohkem kui 400 ruutkilomeetrit Hersoni oblastit,» lausus eile pressikonverentsil Ukraina armee lõuna väejuhatuse pressiesindaja Natalja Humenjuk. «Meil on olnud üsna veenev edu, me ei nimeta suundi.»

Ööl vastu eilset tehtud pöördumises ütles president Volodõmõr Zelenskõi, et Ukraina väed vallutasid eelneval päeval tagasi veel kolm Hersoni oblasti küla, vahendas AFP. Kokku on vastupealetungiga piirkonnas vabastatud ligi 30 asulat, mille Vene väed hõivasid juba esimestel päevadel pärast Ukrainasse tungimist tänavu 24. veebruaril.

Mõttekoda Sõjauuringute Instituut (ISW) tõi Vene sõjablogijatele viidates välja, et Ukraina üksused koonduvad Hersoni linnast 25–35 kilomeetri kaugusele loodesse jäävatesse Posad-Pokrovskesse, Oleksandrivkasse ja Ternovi Podõsse, valmistudes rünnakuks. Samuti räägitakse lahingutest Snihurivkas, kust Mõkolajivi oblasti kuberneri Vitali Kimi sõnul on Vene ohvitserid lahkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles