Vene aktivist Kara-Murza sai süüdistuse riigireetmises

Copy
Vene opositsioonipoliitik Vladimir Kara-Murza.
Vene opositsioonipoliitik Vladimir Kara-Murza. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

Vene opositsioonitegelane Vladimir Kara-Murza, kes saadeti aprillis vangi Ukrainasse tungimise hukka mõistmise eest, sai süüdistuse riigireetmises, teatasid neljapäeval Vene uudisteagentuurid.

«Meie kliendile esitati süüdistus pärast Vene võimude kohta kriitiliselt sõna võtmist kolmel korral avalikel üritustel Lissabonis, Helsingis ja Washingtonis. Need kõned ei kujutanud mingit ohtu (riigile), see oli avalik, avatud kriitika,» ütles Kara-Murza advokaat Vadim Prohhorov uudisteagentuurile TASS.

Kara-Murza suhtes on algatatud juba varem kaks kriminaalasja ning riigireetmise eest ähvardab teda 20-aastane vanglakaristus.

Ta peeti kinni aprillis Vene sõjaväe kohta «võltsuudiste» levitamise eest.

Samal päeval kanti ta Venemaa välisagentide nimekirja. Välisagendi silt meenutab nõukogudeagset «rahvavaenlast», mida toona kasutati laialdaselt teisitimõtlejate isoleerimiseks.

Augustis esitati Kara-Murzale süüdistus «ebasoovitavate organisatsioonide» tegevusest osavõtmises, sest ta korraldas konverentsi Vene poliitvangide toetuseks.

Läänes hariduse saanud aktivist ja ajakirjanik oli 2015. aastal Kremli lähedal maha lastud opositsioonijuhi Boriss Nemtsovi ja president Vladimir Putini vastu pöördunud endise oligarhi Mihhail Hodorkovski lähedane võitluskaaslane.

Kara-Murza väitel on teda poliitilise tegevuse eest kahel korral – 2015. ja 2017. aastal – mürgitatud, kuid ta on kõigest hoolimata Venemaale jäänud.

Euroopa Inimõiguste Kohus mõistis teisipäeval hukka Moskva otsuse keelata Kara-Murzal kohalikel valimistel kandideerida, sest tal on Vene ja Briti topeltkodakondsus.

Sünnijärgne Vene kodanik Kara-Murza sai Briti kodakondsuse pärast seda, kui kolis 15-aastasena emaga Suurbritanniasse elama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles