Läti seimi valimisi Vene agentide tegevus ei mõjutanud

Postimees
Copy
Läti valijad seismas seimi valimispäeval oma valimisjaoskonna juures järjekorras.
Läti valijad seismas seimi valimispäeval oma valimisjaoskonna juures järjekorras. Foto: GINTS IVUSKANS/AFP/Scanpix

Läti julgeolekuteenistused andsid hinnangu Venemaa mõjutusagentide tegevusele Läti valimiste eelsel ajal ja valimispäeval ning ei tuvastanud sekkumist ulatuses, mis oleks mõjutanud valimistulemust.

Läti põhiseaduse kaitse büroo tuvastas Vene häkkerite aktiivsema tegevuse Läti Keskvalimiskomisjoni veebilehel ja Vene häkkerite suurema huvi teatud erakondade tegevuse vastu, ütles büroo direktor Egils Zviedris, kes tõstis Läti poliitiku Tatjana Ždanoka ja venemeelse aktivisti Aleksandrs Gapoņenko esile, kui näited Venemaa mõjutusagentide tegevusest Lätis.

Põhiseaduse kaitse büroo andmetel kogusid Venemaa julgeolekuteenistused parlamendivalimiste eelselt ja ajal infot Läti valimiste kohta, võimalike valimistulemuste kohta ja selle kohta, milline toetus saab olema Läti venemeelsetel erakondadel, vahendas Läti rahvusringhääling põhiseaduse kaitse büroo direktori Zviedris poolt eile Läti Raadiole antud intervjuus välja toodut.

«Läti seadustes ei ole «mõjuagendi» mõistet täpselt defineeritud, kuid me peame siin silmas isikuid, kes järgivad Venemaa üldiseid narratiive ja kes oma tegevusega panustavad Venemaa eesmärkide saavutamisse mõjutades Läti üldsuse meelsust, teatud määral ka sellist venemeelset lugu ise taastootes,» ütles Zviedris.

Läti riikliku julgeolekuteenistuse hinnangul toimusid valimised rahulikult ja ebaseaduslikku tegevust, mille eesmärk oleks olnud valijate vaba tahte mõjutamine ning seeläbi valimistulemuse moonutamine, ei tuvastatud, vahendab Läti rahvusringhääling julgeolekuteenistuse seisukohta.

«Julgeolekuteenistus ei ole tuvastanud selliseid tegevusi, mille eesmärk oleks mõjutada valimistulemusi. Valimiste eelsel perioodil ja valimispäeval ei avastatud Lätile vaenulike riikide sekkumist valimiste korraldusse, või tulemuste suunamist vaenulike riikide huvidele vastavas suunas,» edastas Läti rahvusringhääling julgeolekuteenistuse seisukoha.

Lätis tegeleb julgeoleku- ja riigikaitsealase järelevalvega nii riiklik julgeolekuteenistus, põhiseaduse kaitsebüroo, kui ka kaitseväe luure- ja julgeolekuteenistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles