ÜRO inimõigusnõukogu hakkab Venemaad jälgima (2)

Copy
ÜRO lipp organisatsiooni Genfi peakorteri ees.
ÜRO lipp organisatsiooni Genfi peakorteri ees. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

ÜRO Inimõiguste Nõukogu leppis täna kokku Venemaa inimõigusolukorra vaatlemises, võttes esimest korda vastu resolutsiooni, mis keskendub rikkumistele riigis.

Nõukogu 47 liikmest 17 hääletas Euroopa Liidu esitatud ettepaneku poolt, kuus oli vastu ja 24 jäi erapooletuks. ELi ettepanekust jäi kõrvale Ungari.

Ettepaneku vastu hääletasid Hiina, Kuuba ja Venezuela.

Venemaa visati mõne kuu eest Ukraina sõja tõttu nõukogust välja, inimõigusolukorda riigis hakatakse hindama esimest korda.

Otsus tuli mõni tund pärast seda, kui kuulutati välja tänavused Nobeli rahupreemia saajad: inimõiguste eest võitlejad Valgevenes, Venemaal ja Ukrainas.

Vene suursaadik Gennadi Gatilov ütles enne hääletust inimõigusnõukogus, et see olevat järjekordne näide selle kohta, kuidas lääneriigid kasutavad nõukogu oma poliitilistel eesmärkidel.

President Vladimir Putini 70. sünnipäeval vastu võetud resolutsioonis nähakse ette eriraportöör, kes jälgiks aasta vältel inimõigusolukorda Venemaal.

Raportööri ülesanne on koguda ja uurida andmeid eri osalistelt, sealhulgas Vene kodanikuühendustelt nii kodu- kui välismaal, ning esitada aasta pärast raport nõukogule ja siis ka ÜRO Peaassambleele.

ELi riikide nimel resolutsiooni esitanud Luksemburgi suursaadik Marc Bichler osutas Venemaa inimõigusolukorra halvenemisele viimase aasta jooksul ja rõhutas, et viimastel kuudel on see eriti hulluks läinud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles