Ukraina tunnistas, et Venemaa on ebaõiglaselt okupeerinud Jaapani Põhjaterritooriumi (3)

Copy
Iturup on suurim Kuriilide saar, mida peavad nii Venemaa kui ka Jaapan endale kuuluvaks.
Iturup on suurim Kuriilide saar, mida peavad nii Venemaa kui ka Jaapan endale kuuluvaks. Foto: Yuri Smityuk

Ukraina ülemraada võttis reedel vastu otsuse tunnistada Venemaa okupatsiooni Jaapani Põhjaterritooriumil ehk Kuriilidel, vastava määruse allkirjastas hiljem Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

«Täna tehti oluline otsus. Õiglane. Õiguslikult laitmatu. Ajalooline. Ukraina kinnitas oma austust Jaapani suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu, sealhulgas selle põhjaalade vastu, mis on endiselt Venemaa okupatsiooni all,» ütles Zelenskõi oma igaõhtuses videopöördumises.

President kutsus ühtlasi kõiki maailmas üles langetama sarnaseid otsuseid.

«Venemaal pole nendele aladele õigust. Kõik maailmas teavad seda hästi. Ja me peame lõpuks tegutsema. Peame vabastama Vene okupatsiooni alt kõik maad, mida okupandid üritavad endale jätta. Ainult nii saame rahvusvahelisele õigusele anda tagasi kogu jõu,» sõnas ta.

Zelenskõi sõnul on Venemaa end sõjaga Ukraina vastu pannud olukorda, kus nüüd on vaid aja küsimus, millal vabastatakse kõik praegu Kremli kontrolli all olevad äravõetud maa-alad.

Ta lisas, et Venemaa tõestab enda näitel kõigile maailma agressoritele, et agressiivne terroristlik sõda on tee agressori nõrgenemisele ja vältimatule hävingule.

Tokyo kohaselt on Venemaa neli vaidlusalust saart Kuriili saarestikus ebaseaduslikult okupeerinud, Jaapani jaoks on tegemist Põhjaterritooriumiga, Kuriilideks nimetab saari Venemaa.

Jaapan ja Venemaa on püüdnud aastaid saavutada kokkulepet saarte üle, mis anti pärast Teist maailmasõda Venemaale. Kuriilide üle käivate vaidluste tõttu ei ole riikide vahel tänini rahulepingut.

Tänavune diplomaatia aastaraamat ilmus pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse, mille tõttu on Jaapan ja ta G7 partnerid kehtestanud Moskvale karmid sanktsioonid.

«Jaapani ja Venemaa suhetes teeb suurimat muret Põhjaterritoorium,» öeldakse aastaraamatus, nimetades ala «Jaapani territooriumiks, millele Jaapanil on suveräänsed õigused, kuid mida Venemaa praegu ebaseaduslikult okupeerib».

Eelmistel aastatel on selles määratluses aetud läbi väljendita «ebaseaduslikult okupeerima».

Välisministeerium ütleb ka, et Ukraina sõda pidurdab kõnelusi Venemaaga.

Moskva teatas märtsis, et loobub kõnelustest.

«Rahulepingu arutamisest loobutakse, sest võimatu on arutada kahepoolsete suhete alusdokumenti riigiga, mis on võtnud avalikult vaenuliku positsiooni ja püüab tekitada kahju meie riigi huvidele,» teatas Venemaa.

Venemaa alustas 24. veebruaril sissetungi Ukrainasse, Jaapan on kallaletungi hukka mõistnud ja liitunud lääneriikide sanktsioonidega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles