Tšaadi foorum jättis pukki huntaliider Déby

Copy
Tšaadi huntajuht Mahamat Idriss Déby Itno rahvusliku dialoogi foorumi lõputseremoonial. 8. oktoober 2022.
Tšaadi huntajuht Mahamat Idriss Déby Itno rahvusliku dialoogi foorumi lõputseremoonial. 8. oktoober 2022. Foto: Denis Sassou Gueipeur/AFP/Scanpix

Tšaadi sõjaväelise hunta üles seatud rahvuslik foorum, mida opositsioon suuresti boikotib, teatas täna, et huntajuht Mahamat Idriss Déby Itno jääb ametisse kuni valimiste korraldamiseni kahe aasta pärast.

Samuti ratifitseeris rahvusliku dialoogi foorum Déby õiguse kandideerida üleminekuperioodi järel presidendiks.

Opositsioon on keeldunud foorumil osalemast, välja on sellest jäänud ka kaks kolmest suuremast relvarühmitusest ja kodanikuühiskonna organisatsioonid.

Foorum alustas tööd augustis pärast korduvaid edasilükkamisi. Täna jõudis see N'Djamenas piduliku lõpuni, mida kroonis kindral Déby kõne.

Huntajuht lubas «uut etappi üleminekus (demokraatiale)» ja pühendumist «põhiseadusliku korra taastamisele seatud tähtaegade saavutamisele».

Kaks tundi kestnud tseremoonia järel avaldas ta uhkust, et foorum on teinud võimalikuks «kõige hullema vältimise».

Déby päris võimu mullu aprillis oma isalt Idriss Déby Itnolt, kes valitses riiki raudse rusikaga üle 30 aasta, kuni suri sõjaväeoperatsioonis mässuliste vastu.

Toona lubas ta anda võimu üle tsviilvalitsusele 18 kuu jooksu ehk tänavu oktoobriks.

Samuti lubas Déby tšaadlastele ja rahvusvahelisele kogukonnale, et ei kandideeri eelseisvatel presidendivalimistel.

Alates võimule tulemisest on viieteistkümnest kindralist koosnev hunta tühistanud põhiseaduse, saatnud laiali parlamendi ja vallandanud valitsuse.

Rahvusvaheline kogukond on ärgitanud huntajuhti üleminekuperioodi mitte pikendama ja valimistel mitte kandideerima.

Sellele lootusele andis Déby esimese hoobi juba mullu juunis, kui ütles, et pikendab üleminekut 18 kuu võrra, kui «tšaadlased ei jõua üksmeeleni, kuidas edasi minna».

Nädal tagasi jõudis rahvusliku dialoogi foorum «konsensuseni» terve rea resolutsioonide osas, sealhulgas üleminekuperioodi pikendamine kahe aasta võrra.

Tšaad, maailma üks vaesemaid riike, on pidanud taluma sagedaid ülestõuse ja rahutusi alates Prantsusmaast iseseisvumisest 1960. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles