Austerlased valivad presidenti

Copy
Austria riigipea Alexander Van der Bellen on presidendivalimiste soosik.
Austria riigipea Alexander Van der Bellen on presidendivalimiste soosik. Foto: Joe Klamar / AFP / Scanpix

Austerlased alustasid pühapäeva hommikul hääletamist presidendivalimistel, mis küsitluste kohaselt peaksid andma teise ametiaja praegusele riigipeale Alexander Van der Bellenile.

Euroopa-meelne liberaal Van der Bellen peaks viimaste prognooside järgi koguma juba esimeses voorus üle 50 protsendi häältest. Tema kuus rivaali, kõik mehed, jäävad kaugele maha.

Van der Belleni kampaanialoosungiks on «Selgus» ning plakatitel reklaamitakse teda kui «turvalist valikut tormilisel ajal».

Üheksa miljoni elanikuga Austrias on hääleõigus umbes 6,4 miljonil inimesel.

«Pühapäeval on suurim võistleja sohva,» ütles 78-aastane Van der Bellen reede õhtul oma viimasel kampaaniaüritusel, kutsudes inimesi hääletusel aktiivselt osalema.

Austria umbes üheksast miljonist elanikust on hääleõiguslikke umbes 6,4 miljonit.

Valimisjaoskonnad avati hommikul kell 7.00 ning need suletakse õhtul kell 18.00.

Kuus aastat tagasi oli Van der Belleni võit napp ning ta seljatas Vabaduspartei (FPÖ) kandidaadi alles teises voorus. Vahepeal on aga Vabaduspartei korruptsiooniskandaalidega oluliselt oma toetust kaotanud ning see viis ka toonase kantsleri Sebastian Kurzi tagasiastumiseni.

Poliitikavaatleja Thomas Hofer ütles, et Van der Belleni jaoks on ülioluline vältida valimiste teist vooru ning 2016. aastale sarnast pingeolukorda, mis muutis valimiskampaania «väga lõhestavaks ja vaenulikuks».

President valitakse Austrias kuueks aastaks ning see amet on suuresti tseremoniaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles