Prognoos: Austria president Van der Bellen valiti tagasi avavoorus

Copy
Austria president Alexander Van der Bellen ja ta abikaasa Doris Schmidauer saabusid valimispäeval pealinnas Viinis asuvasse valimisjaoskonda oma häält andma.
Austria president Alexander Van der Bellen ja ta abikaasa Doris Schmidauer saabusid valimispäeval pealinnas Viinis asuvasse valimisjaoskonda oma häält andma. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP / Scanpix

Austria riigipea Alexander Van der Bellen valiti tagasi ametisse juba presidendivalimiste avavoorus, näitasid pühapäevased prognoosid.

Euroopa-meelne 78-aastane liberaal Van der Bellen sai prognooside kohaselt esimeses voorus 54,6 protsenti häältest.

Tema kuus rivaali, kõik mehed, jäävad kaugele maha.

Lõplikke ametlikke tulemusi on oodata alles esmaspäeval.

Van der Belleni kampaanialoosungid olid «selgus» ja «stabiilsus» ning plakatitel reklaamitakse teda kui «turvalist valikut tormilisel ajal».

«Oleks tore, kui meil oleks täna selgus,» ütles majandusprofessor pärast Viini kesklinnas antud häält. «Tore Austriale, tore meile – kui me suudame siis täiel määral keskenduda erinevatele meie ees seisvatele ülesannetele, mitmetele kriisidele..., millega meie Austrias, Euroopas silmitsi seisame.»

Üheksa miljoni elanikuga Austrias on hääleõigus umbes 6,4 miljonil inimesel.

Valimistele eelnenud arvamusküsitlused näitasid, et Van der Bellenil õnnestub ilmselt tagada üle 50 protsendi häältest, vältides seeläbi teist vooru.

Van der Bellen kandideeris taas sõltumatuna, ent tal on kas otsene või kaudne Austria suurte parteide toetus, välja arvatud paremäärmuslikult Vabadusparteilt (FPÖ).

FPÖ kandidaat Walter Rosenkranz sai prognooside kohaselt 18,9 protsenti häältest.

Presidendiks kandideeris ka 35-aastane punkrokkar Dominik Wlazny, kes asutas Õllepartei, mille nimi on seotud tema austusega selle hüva rüüpe vastu. Prognooside kohaselt tuli ta neljandaks, kogudes 8,1 protsenti häältest.

Kuus aastat tagasi oli Van der Belleni võit napp ning ta seljatas Vabaduspartei (FPÖ) kandidaadi alles teises voorus. Vahepeal on aga Vabaduspartei korruptsiooniskandaalidega oluliselt oma toetust kaotanud ning see viis ka toonase kantsleri Sebastian Kurzi tagasiastumiseni.

Van der Bellenist saab Austria vanim riigipea, kui ta ametlikult võitjaks kinnitatakse ning ta ametivande annab.

Van der Bellen, kelle hüüdnimi Saša viitab ta vene juurtele, sündis Viinis Teise maailmasõja ajal Vene aristokraadist isa ja stalinismi eest põgenenud Eesti ema peresse.

Punaarmee saabumine aasta hiljem sundis peret põgenema riigi lõunaossa Tirooli liidumaale, kus Van der Bellen veetis «idüllilise lapsepõlve».

Ta õppis majandust Innsbrucki ülikoolis ja sai doktorikraadi 1970. aastal, enne kui temast sai Viini ülikooli majandusteaduskonna dekaan.

President valitakse Austrias kuueks aastaks ning see amet on suuresti tseremoniaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles