Von der Leyen tunnustas Eestit Vene sanktsioonide veduri rolli eest (1)

Ursula von der Leyen ja Kaja Kallas täna Tallinnas.
Ursula von der Leyen ja Kaja Kallas täna Tallinnas. Foto: Pavel Golovkin / Scanpix

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen alustas oma tänase Eesti-päeva pressikonverentsi sellest, et tänas peaminister Kaja Kallast ja meie riiki selle eest, et ollakse ELis eest vedanud Venemaale sanktsioonide kehtestamist.

«Alati läheb vaja ühtsust, aga on ka vaja liikmesriike, kes seda ühtsust edasi viivad,» lausus von der Leyen täna Stenbocki majas. «Ma tahaksin tänada ka soojuse eest, millega eesti rahvas on avanud oma kodud ja südamed ukraina pagulastele.»

«Venemaa pikaajaline huvi on meid lõhestada. Mitte ainult ELi liikmesriike, vaid ka meie endi ühiskondi,» nentis Kallas ise ning jätkas: «See viib meid energeetikani.»

Kallase sõnul ongi seetõttu tähtis energiavarustuse kindlustamine, erinevate energiaallikate leidmine ja Vene gaasist sõltuvusest vabanemine.

Von der Leyen tõi omakorda välja numbreid, mis näitavad, et EL siiski on suutnud vähendada Vene energiaallikate kasutamist. Euroopa Komisjoni presidendi sõnul vähendatakse sõltuvust idanaabri naftast aasta lõpuks kümme protsenti ning Venemaalt tuleva gaasi osakaal kahaneb aasta lõpuks Ukraina sõja eelselt 40 protsendilt 7,5 protsendile.

Stenbocki majast liikus von der Leyen edasi Kadriorgu, kus kohtub president Alar Karisega. Seejärel suunduvad von der Leyen ja Kallas koos Maarjamäe memoriaali kommunismiohvrite mälestusseina juurde ning järgmisena avavad kultuurikatlas Tallinna digitippkohtumise.

Tallinnast edasi suunduvad von der Leyen ja Kallas edasi Narva, kus külastavad piiripunkti ja Kreenholmi manufaktuuri.

Tagasi üles