EL pikendab Ukraina põgenike varjupaigaõigust aasta jagu

Copy
Odessast saabunud Ukraina põgenikud vaatavad tänavu aprillis välja rongi aknast, mis on just saabunud Poolasse Przemyślisse.
Odessast saabunud Ukraina põgenikud vaatavad tänavu aprillis välja rongi aknast, mis on just saabunud Poolasse Przemyślisse. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix

Euroopa Liit (EL) otsustas pikendada 12 kuu võrra Ukraina kodanikele antud õigust saada lihtsustatud korras ühenduses pagulasena kaitset, mis tähendab, et kuni 2024. aasta märtsini saavad ukrainlased kõigis liikmesriikides kasutada vajalikke teenuseid ja käia tööl.

«Kahjuks võib pärast tänast rünnakut tulla uus Ukraina inimeste laine, kes otsivad ELis kaitset,» ütles Ukraina suursaadik Euroopa Liidu juures Vsevolod Tšentsov Brüsselis ajakirjanikele, viidates täna riigi pihta lastud enam kui 80 Vene raketile, mis tabasid paljusid linnu, sealhulgas Kiievit.

ELi nn ajutise kaitse direktiivi aastane jagu pikendamine annab Ukraina põgenikele võimaluse ühenduse maades töötada, käia koolis ja saada tervishoiuteenuseid. Sõja alguses käivitatud meetme raames on seni saanud kaitset umbes 4,2 miljonit ukrainlast.

ELi siseasjade voliniku Ylva Johansson sõnul on kaitse pikendamine aasta jagu oluliseks toeks Ukrainast põgenevate inimeste jaoks. Tema sõnul säilib seejuures ELi kaitsestaatus ka neile inimestele, kes naasevad Ukrainasse, kuid on sunnitud hiljem uuesti põgenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles